Majkrosoft je testirao rad od četiri dana nedeljno. Hoće li i srpske kompanije krenuti u tom pravcu?

Kako tvrde stručnjaci, skraćivanje radne nedelje za jedan dan može biti dobra ideja, ali samo uz manju platu

103

Majkrosoft je nedavno testirao rad od četiri dana nedeljno, a rezultati su bili iznenađujući – produktivnost radnika je porasla za 40 odsto, ali takav pokazatelj naše privrednike kao da nije impresirao. Da li zbog toga što je Majkrosoft jedno, a srpske kompanije, kako kažu, nešto sasvim drugo ili zbog toga što bi skraćivanje radne nedelje moglo da im stvori veće troškove, ali vlasnici naših kompanija ne nalaze smisao u manje rada.

Kako tvrde, skraćivanje radne nedelje za jedan dan može biti dobra ideja, ali samo uz manju platu. S druge strane, sindikati odgovaraju da je ideja o kraćoj radnoj nedelji kod nas ponikla još u vreme SFRJ, kada Evropa nije ni razmišljala o tome, kao i da su rezultati bili impresionirajući. .

“Primeri su pokazivali da je to nešto što odgovara radnicima, što pogoduje njihovom zdravlju i raspoloženju. Ako bi se uvela 4-dnevna radna nedelja, obim posla bi ostao isti, ali bi ljudi ubrzavali rad i bili agilniji da završe sve… Bili bi i motivisaniji, jer dobijaju tri slobodna dana koja mogu lepo da planiraju i iskoriste, što i jeste ideal u 21. veku – da imamo i vreme za svoje užitke i trošenje zarađenog”, kaže Ranka Savić?

“Oni su skratili radno vreme, uveli 6-časovni radni dan i rezultati su već tada bili neverovatni. Produktivnost je porasla za 30 odsto, smanjio se broj bolovanja…”, kaže Savić.

S druge strane, Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe kaže da ekonomskog opravdanja nema, kao i da je kraća radna nedelja u Srbiji neprihvatljiva i sa aspekta zaposlenih i sa aspekta poslodavaca.

“Plata bi morala da bude manja, jer nije moguće da radnik ima istu istu zaradu ukoliko radi pet dana i kada radi dan manje. S druge strane, Srbija je ekonomski dosta pretrpela i naši građani moraju dosta da rade da bi došli do ekonomskog statusa koji bi podrazumevao ovo što je testirao Majkrosoft”, kaže Veselinović.

Dragoljub Vukadinović, predsednik “Metalac Grupe” seća se vremena iz perioda sankcija, kada su, kako kaže, uvodili četvorodnevnu radnu nedelju jer nisu imali posla.

“Sada ne razmišljamo o skraćivanju, ali čak i kada bih razmišljao, pre bih se složio da možda radni dan traje sedam časova, nego radna nedelja četiri dana”, navodi Vukadinović, dodajući, ipak, da sada to ne bi ni bilo potrebno, jer je normalno da čovek radi pet dana u sedmici.

 S druge strane, Afrodita Bajić, vlasnica modne kuće AMC, ne bi imala ništa protiv.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More