Održan samit u Vašingtonu! Sanja Šovran, ekonomista iz Srbije održala zapaženo predavanje o investicijama iz Kine! (FOTO)

Budući da dr Šovran ima iskustva u implementaciji i upravljanju kompleksnim infrastrukturnim i JPP projektima, pružila je uvid u kineske investicije sa svim njihovim pozitivnim i negativnim stranama sa aspekta ekonomija u tranziciji, kao i tržišta u razvoju.

foto YT Printscreen
308

U zgradi Senata u Vašingtonu 4. novembra održana je Treća godišnja konferencija – Samit “Put svile”. Glavna tema konferencije bila je Istraživanje mogućnosti poslovanja, trgovine i ulaganja na Novom putu svile, a nakon uvodnih obraćanja održano je šest panela, piše između ostalog portal Serbian Times.

Konferenciju su otvorili Šen Đianping, savetnik u Odeljenju za politike Ambasade Kine u SAD i njegova ekselencija Javlon Abdujalilovič Vakhabov, Ambasador Uzbekistana u SAD.

S obzirom na broj i strukturu učesnika, kao i njihove utiske, konferencija je ostvarila potpuni uspeh. Panelisti su bili predstavnici različitih ambasada, međunarodnih finansijskih institucija, konsultantskih kompanija iz privatnog sektora i razvojnih tela.

Zapaženo predavanje na ovom Samitu imala je Dr. Sanja Šovran, ekonomski stručnjak iz Srbije koja kao direktorka kompanije Infinity Global Consulting LLC, sa sedištem u Vašingtonu, već dugi niz godina posluje na globalnom nivou.

Germany, Frankfurt

Gepostet von Sanja Šovran am Freitag, 4. Oktober 2019

Šovranova je učestvovala u okviru Panela o naprednom transportu, poljoprivredi i razvojnim projektima. Ona je sa učesnicima i ostalim panelistima podelila svoja iskustva sa projektima na Zapadnom Balkanu u okviru Inicijative “Pojas i Put”.

Budući da dr Šovran ima iskustva u implementaciji i upravljanju kompleksnim infrastrukturnim i JPP projektima, pružila je uvid u kineske investicije sa svim njihovim pozitivnim i negativnim stranama sa aspekta ekonomija u tranziciji, kao i tržišta u razvoju.

Jedan od činjenica koje je Šovranova naglasila u njenom izlaganju jeste da Kina nije među najvećim investitorima na Balkanu (npr, nivo ukupnih kineskih investicija u Srbiji iznosi manje od 2% od ukupnih stranih direktnih investicija), ali su te investicije koncentrisane na strateške projekte, uglavnom u oblastima energetike, rudarstva i industriji čelika. Tako koncentrisanim investicijama Kina ne samo da ima snažan uticaj na ekonomije zemalja u razvoju, već ima i mogućnost snažnog političkog uticaja na njihove vlade.

Sa druge strane, ponuda zajmova sa veoma povoljnim kamatnim stopama za finansiranje kapitalnih investicionih projekata Uvozno-izvoznu Banku Kine – “Eksim banku” čini ozbiljnim konkurentom drugim međunarodnim finansijskim institucijama. Iako su zajmovi sa niskim kamatnim stopama primamljivi za vlade zemalja u razvoju, činjenica je da većinu investicija realizuju isključivo kineske kompanije koje onemogućavaju lokalnu konkurenciju, navodi Serbian Times

Kontroverznost kod ovih ugovora je posebno u njihovim odredbama koje definišu uslove rešavanja sporova u smislu da se svaki spor rešava arbitražom u Pekingu, kao i da će svako arbitražno rešenje biti konačno, bez prava na žalbu.

Dr Šovran je ovom analizom privukla pažnju i učesnika i panelista što je rezultiralo aktivnom diskusijom nakon prezentacije koja je trajala do kraja panela.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More