Od glumca Rastka do igumana Ilariona

Naš serijal: Bili su poznati, karijeru napustili, u rizu se odenuli (1)

Youtube printscreen TV Hram
1,705

Promocija monografije Zadužbine Kosova i Metohije, istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe Srpskog naroda biće održana 10. novembra u srpskoj crkvi Svetog Save u Parizu. Knjigu će predstaviti i o svetinjama predavanje održati arhimandrit Ilarion (Rastko Lupulović) iguman manastira Draganac iz Kosovskog pomoravlja.

On je ranije pripadao bratstvu Visokih Dečana, manastiru koji je odavno poznat kao obitavalište veoma učenih monaha, posebno onih iz sveta umetnosti, poput oca Arsenija (Jovanovića), te protosinđela Andreja (Sajca) rektora Prizrenske bogoslovije, arhimandrita Save ( Janjića) dečanskog igumana i prvog srpskog sajber monaha. Dečani su se, inače, nadaleko pročuli ne samo zato što su pod zaštitom Uneska kao srpska i svetska kulturna baština, već i po visokoobrazovanom monaškom bratstvu.

Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Rastko Lupulović), nekadašnja velika nada i izuzetan talenat srpskog glumišta, kako filmskog tako i pozorišnog, ali i bivši gitarista beogradske rok grupe “Kanda, Kodža i Nebojša”, pre 23 godine odlučio je da život zauvek posveti Bogu. Na iznenađenje kolega u pozorištu Atelje 212 gde je bio angažovan, kao i prijatelja iz rok grupe, bez ikakvih javnih nagoveštaja, napustio je dotadašnji način života i avgusta 1996. otišao u manastir Visoki Dečani, gde se posle iskušeničkog perioda zamonašio.

Gepostet von Манастир Драганац am Sonntag, 13. Oktober 2019

Docnije je ispričao da je sticajem okolnosti počeo da odlazi u crkvu i da mu je to pomoglo da se spusti na zemlju iz “nekih mistifikatorskih oblaka” : “Nikada nisam zažalio niti sam se pokajao što sam postao monah. Naprotiv, često mi se događa da Bogu blagodarim što mi je pomogao da se opredelim za ovaj put jer, naravno, sve je zasnovano na čovekovoj slobodnoj odluci. Bez slobodne odluke svakoga od nas nema ni prave slobode. Ljubav i sloboda je ono nešto za čim sam ja krenuo”

Arhimandrit Lupulović je rođen 1974. godine u Beogradu. Ljubiteljima filmske umetnosti ostao je, između ostalog, upamćen po filmovima “Biće bolje” i “Paket aranžman”, dok ga obožavaoci pozorišta pamte ne samo po sjajnim ulogama, već i po nagradi za glumačku bravuru “Zoran Radmilović” koju je dobio na Sterijinom pozorju u Novom Sadu 1996. godine. Među TV gledalištem upamćen je po ulozi Milančeta u seriji “Otvorena vrata”.

Gepostet von Манастир Драганац am Sonntag, 20. Oktober 2019

Pored svakodnevnog molitvenog života, ikonopis mu je u Visokim Dečanima bio jedno od glavnih manastirskih poslušanja u tihom monaškom podvižništvu, sve do 2011. godine kad ga je vladika raško-prizrenski Teodosije ( Šibalić) postavio za nastojatelja manastira Draganac. Prethodno je 2008. bio kum na krštenju glumačkom bardu Voji Brajoviću, u to vreme ministru kulture Srbije, koji se krstio u Visokim Dečanima.

Ikonopisom u Dečanima arhimandrit Ilarion (Rastko Lupulović) bavio se zajedno sa sabratom, monahom Arsenijem (Jovanovićem) potonjim autorom knjige “Bog i rokenrol”.

R.Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More