Četvrt veka bez slavnog muzičara Frenka Zape

Foto: Wikimedia Commons/Jean-Luc
485

LOS ANÐELES – Jedan od najinovativnijih i najsvestranijih muzičara svog doba, Frenk Zapa, preminuo je pre četvrt veka, a iza sebe je ostavio 62 albuma.

Njegova porodica je od 1994. godine preko „Juniversal mjuzika“ objavila još 49 Zapnih albuma, preneo je „Varajeti“.

Zapa je muzikom počeo da se bavi u srednjoj školi, a u junu 1996. godine je sa svojim bendom „Mothers of Invention“ objavio debitantski album „Freak out!“ („Otkini!“, prim. prev), ali u vreme kada je izdat nije bio ni kritički ni komercijalno uspešan.

Međutim, album je 1999. godine dobio Gremi nagradu za „Kuću slavnih“, a 2003. godine se našao na listi magazina „Roling ston“ među 500 najboljih rok albuma svih vremena.

Svoja dva najuspešnija albuma objavio je 1979. godine – „Šeik Jerbuti“ (engl. „Sheikh Yerbouti“) i „Džoova garaža“ (engl. „Joe“s garage“), koji je u svojoj knjizi iz 2006. godine „Reči i muzika Frenka Zape“, Keli Fišer Lou nazvala „istinskim remek delom“.

Magazin „Roling stoun“ Zapu je 2004. godine stavio na 71. mesto 100 najboljih umetnika svih vremena.

Magazin je 2011. godine izdao listu 100 najboljih gitarista svih vremena, na kojoj se Zapa našao na 22. mestu.

Kako navodi italijanski sajt „Panorama“, Zapa je bio majstor muzičke subverzije. Smatrao je da se muzika Stravinskog može mešati sa jodlovanjem, „du-vop“ grupama, džezom, bukom unutar okvira roka.

Slavni muzičar se poslednji put pojavio na bini u septembru 1992. godinu u Frankfurtu, izvodeći svoj, kako navodi „Panorama“ najambiciozniji i vizionarski album „Žuta ajkula“ (engl. „The Yellow Shark“).

Zapa je nakon teške bitke sa rakom prostate preminuo 4. decembra 1993. godine u 52. godini, samo 17 dana pre svog 53. rođendana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More