Haradinaj pismom uverava EU da su uvećane takse u skladu sa propisima

FOTO: Tanjug/AP/Visar Kryeziu
343

PRIŠTINA – Premijer privremenih institucija u Prištini, Ramuš Haradinaj, uputio je pismo svim zemljama članicama EU, povodom odluke njegove vlade da za 100 odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH, u kojem tvrdi da su prilikom donošenja te mere poštovani svi sporazumi (CEFTA) i druge obaveze, što, kako je naveo, nije slučaj sa Beogradom i Sarajevom.

Kako je prenela GazetaExpres, Haradinaj u pismu tvrdi i da su Srbija i BiH kršile obaveze CEFTA, „mešale se u ustavni poredak Republike Kosovo i ugrozile bezbednost i politiku zemlje“.

Posebno ukazuje na akcije Beograda za koje kaže da su bile u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, te navodi da je „Srbija prekršila Poglavlje 35 EU o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“.

Haradinaj piše i o preprekama koje navodno Srbija i BiH postavljaju kosovskim preduzećima koja bi mogla da izvoze u ove dve zemlje.

Portparol EU Maja Kocijančič izjavila je da je komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han u Beogradu i Prištini izneo konkretne predloge za rešavanje pitanja trgovinskih mera i da Brisel sada čeka procenu predloga i odgovor obe strane.

Kocijančičeva je ponovila da je stav EU da su tarife koje je Priština uvela na srpsku robu protiv principa Regionalne ekonomske zone, protiv pravila CEFTA i protiv duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da imaju negativan uticaj na celi region.

„Naša pozicija je jasna kada je reč o ovim konkretnim merama i nastavićemo da radimo u tom pravcu. Verujemo da ovo može biti rešeno na dobrobit svih“, rekla je Kocijančičeva za Tanjug.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More