Nemačka vlada postigla dogovor, uskoro povećanje penzija

Foto: Wikimedia commons
373

Nemačka vlada postigla je kompromis o povećanju penzija za penzionere sa niskim primanjima.

Kako je preneo Dojče vele, postignut je dogovor o garantovanju osnovne penzije za radnike sa niskim primanjima posle višemesečnih tenzija o tom pitanju, što je moglo da dovede do krize u vladi.

Istaknuti članovi vladajuće koalicije, uključujući kancelarku Angelu Merkel i ministra finansija Olafa Šolca, postigli su dogovor tokom razgovora koji su trajali više od šest sati, preneo je Rojters.

Osnovna penzija predstavljaće dodatak na penzije, čime bi trebalo da se onima koji dobijaju najniža primanja obezbedi da mogu da pokriju osnovne mesečne troškove života, objašnjava Dojče vele.

Dojče vele dodaje da će planom nemačke vlade biti obuhvaćeni i zaposlenima sa najnižim primanjima “koji se staraju o deci ili rođacima”, ne pricizirajući detalje.

Uslov za dobijenja ove novčane nadoknade biće da je osoba najmanje 35 godina uplaćivala doprinose za socijalno osiguranje.

Planom će biti obuhvaćeni oni čija su primanja niža od 1.250 evra ili parovi koji zajednički mesečno ne dobijaju više od 1. 950 evra.

Dojče vele navodi i da bi plan nemačke vlade trebalo da stupi na snagu 2021. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More