Agencija objavila ko je u novembru udisao najzagađeniji vazduh u Srbiji

FOTO: Wikipedia
603

BEOGRAD – Najzagađeniji vazduh tokom novembra bio je u Valjevu i Kosjeriću, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine.

Dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, koje su štetne za zdravlje, u Valjevu su bile tokom novembra prekoračene 26 dana, a u Kosjeriću 22 dana.

Maksimalne dozvoljene koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu su do 50 mikrograma po metru kubnom, a u Agenciji kažu za Tanjug da je u Kosjeriću maksimalna dnevna koncentracija tih štetnih čestica tokom proteklog meseca bila 149 mikrograma po metru kubnom, odnosno 146 mikrograma po metru kubnom u Valjevu.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović rekao je da je, uz nepovoljne meteorološke uslove bez kiše i snega, uzrok zagađenja vazduha industrija, saobraćaj i individualna ložišta.

„Na loš kvalitet vazduha, osim izvora zagađenja i nepovoljnih meteoroloških uslova utiče i geografski položaj naselja. Mesta u kotlinama su zagađenija, jer nema vetra“, pojasnio je Jovanović.

Prema podacima Agencije, prekoračenja dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica RM10, bilo je još i u Popovcu (16 dana), Smederevu (11 dana), Nišu (9 dana), Beogradu – Stari grad (6 dana), Novi Sad – Rumenačka (5 dana), Beograd – Novi Beograd (4 dana).

Nekoliko udruženja građana, okupljenih oko inicijative „Da Valjevo prodiše“ tvrde da Valjevci tokom zimskih meseci udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji i traže rešenje za taj problem, dok gradska vlast odgovara da je reč o preterivanju, ali je najavila javnu raspravu o kvalitetu vazduha i olakšice za priključenje na daljinski sistem grejanja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More