Šta konkretno donosi “Mali Šengen”: Otvaraju se granice, razmena radnika, studenata, putovanje sa ličnom kartom

PREDSEDNISTVO SRBIJE
87

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Zoranom Zaevom i Edi Ramom, premijerima Severne Makedonije i Albanije, dogovorio je kako će da izgleda takozvani “mali Šengen”.

Sprovođenje ovog dogovora će doprineti razvoju i ekonomskom rastu tri zemlje, kao i drugih zemalja na prostoru Zapadanog Balkana. Na današnjim sastancima prisustvovali su još predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Na zajedničkoj konferenciji, prvi se obratio premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

“Danas ćemo da govorimo o jednom snu, a to je Balkan 21. veka. Poboljšaćemo uslove života, pomoćićemo da mladi ostanu ovde, a ovim dogovorom pronalazmo način da privučemo strane investitore. Otvorili smo ovu inicijativu, odnosno akcioni plan. Ovaj Balkan će biti drugačije, bolje mesto”, rekao je Zaev, pozivajući i ostale balkanske zemlje da se pridruže.

Vučić: Ništa bolje nismo smislili na Balkanu prethodnih 30 godina

Prema njegovim rečima, granice će se prelaziti samo sa ličnom kartom, kamioni neće satima čekati na graničnom prelazu. Zaev je dodao da je krajnji cilj regionalne inicijative međusobno priznavanje svih dokumenata, uključujući tu i dokumenta agencija za hranu, fakultetske diplome i drugo.

Posle Zaeva, prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Za Srbiju je ovo veoma važna inicjativa. Ja sam ponosan što smo za kratko vreme uspeli da dogovorimo nešto što će mnogo da znači za naše građane”, rekao je Vučić.

“Kad uvedemo dežurstva za inspekcije na granicama, samo na pojedinim prelazima između zemalja 129 miliona evra će biti ušteda, da vam ne govorim koliko je lakše za proizvođača paradajza na severu ili jugu Albanije da tu robu koja je lako kvarljiva izveze u Srbiju i može da planira bolju proizvodnju. Da investitori mogu da razmenjuju inženjere i radnike, za dve godine ćete moći da vidite rast investicija u sve tri zemlje. Imaćete slobodno kretanje. Pre kraja godine bićemo u mogućnosti da idemo u Albaniju samo sa ličnom kartom” naglasio je Vučić.

On je kazao da u Srbiji neće biti popularno ono što je dogovoreno u Ohridu, ali da ga to ne zanima.

“Ljudi to danas mnogi ne razumeju, vidim da je Rama pod pritiskom. U toku izborne kampanje su me protivnici napadali da gradim auto-put za veliku Albaniju, ali su dobili 11 puta manje glasova od mene. Ponosan sam na dogovor Severne Makedonije i Albanije. Možda ovo nama propadne, ali će svakako biti budućnost, ovde nema nikakve nove Jugoslavije, već ambijent boljeg života za sve naše građane”, rekao je Vučić. On se osvrnuo i na dolazak stranih turista, koji će moći slobodno da putuju između ovih zemalja.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da nije ideja da se podeli zapadni Balkan koji je ionako rascepkan, već obuhvatiti sve zemlje Balkana.

Prvi koraci ka “malom Šengenu”: “Putovanje sa ličnom kartom, i zajedničke radne dozvole”

“Naša deklaracija, dogovor na samitu je zapisano i usvojeno u šest zemalja na sastancima koje smo imali. Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja”, rekao je Rama.

On je najavio da će sledeći sastanak biti 21. decembra u Draču, a na tom samitu će biti predstavnik EU za spoljnu politiku Žozef Borel.

Predsedavajući saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je da BiH još uvek nema definisan stav oko ove regionalne incijative.

“BiH će svoj stav doneti u skladu s procedurama i posle ozbiljne analize institucija, poslovne zajednice i eksperata. Dobili smo neke garancije da inicijativa ne predstavlja pokušaj supstitucije evrointegracija niti da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi poput CEFTA”, izjavio je Zvizdić i dodao da evrointegracije ostaju “primarni fokus” BiH.

On je naveo da je neophodno da institucije BiH budu zvanično upoznate sa “sadržajem i očekivanim koristima” inicijative i modelima za uklanjanje carinskih barijera.

Ovako su Srbi u Ohridu dočekali Vučića: “Nema ovde nikakve Jugoslavije, već samo boljeg života” (FOTO)

Zvizdić je rekao i da je dobro da se sastanci regionalnih lidera više ne održavaju samo u evropskim prestonicama već i u samom regionu. Prema njegovim rečima, treba raditi na ekonomskoj saradnji u regionu jer ona doprinosi političkoj saradnji.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić izjavila, da će Crna Gora razmotriti inicijativu o takozvanom “malom Šengenu” odnosno koliko takav potez može da donese dobra toj državi.

“Svaka inicijativa koja se ticala ekonomske povezanosti regiona u Crnoj Gori prolazila je kroz analizu – da li ubrzava evropske integracije zemlje i koji benefit donosi građanima i privredi. Tako će i ova inicijativa biti analizirana na nivou institucija i ekperata, pa ako se dokaže da ispunjava oba uslova, razgovaraćemo” rekla je Sekulić i istakla da će prilika za to biti već u decembru u Draču.

Sa manje “papira” preko granice

Ovo su konkretne mere koje su dogovorene u Ohridu:

– Putovanje građana Srbije, Severne Makedonije i Albanije unutar prostora tri zemlje samo uz ličnu kartu, u Srbiju i Albaniju možda već od kraja godine;

– “Mali Šengen” otvara mogućnost za strance, da zemlje članice inicijative putuju bez dodatnih viza. To će povećati broj stranih turista i omogućiti foriranje zajedničkih turističkih ponuda i ruta;

– Zajedničke radne dozvole i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbedilo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost celog regiona za strane investitore;

– Razmena studenata;

– Zajednički projekti za istraživanje i razvoj;

– Uvođenje 24-časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, sa akcentom na fitosanitarnu i veterinarsku inspekciju, što će skratiti vreme čekanja kamiona s robom, a slobodan protok robe imaće višestruke efekte i podići konkurentnost celog regiona sa oko 12 miliona stanovnika;

– Jedinstven “paket” dokumentacije potrebne za tranzit robe, sa akcentom na uvođenje sistema sa što manje “papira”, koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja;

– Izmene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema u sve tri zemlje, u cilju stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala;

– Dalje jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma, kroz saradnju u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama;

– Definisanje sopstvenih pravila u mnogim oblastima, u cilju unapređenja atraktivnosti tri zemlje i saradnje, te ova inicijativa time može postati najvažnija politička inicijativa u 21. veku.

Ovo je deo mera koji će biti definisan precizno u Aklcionom planu, do narednog sastanka inicijative u Draču, Albanija, krajem decembra.

Kako se navodi, Inicijativa je otvorena za sve zemlje u regionu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More