Danas bi napunio 22 godine, genijalni fizičar nas je zauvek napustio

Foto: Youtube printscreen RTS.RS
435

Mladi naučnik Mihajlo Sporić, koji je nakon teške bolesti pre nekoliko dana izgubio onu najtežu bitku, danas bi napunio 22 godine.

Dok srpska javnost još ne može da poveruje da je izgubila jednog od najboljih mladih naučnika, koji se do poslednjeg dana svog života lavovski borio sa kancerom pluća, tako tragičnu vest još potresnijom čini podatak da bi na današnji dan slavio svoj 22. rođendan, piše Blic.

“Niko nije bio kao on”, direktor Matematičke gimnazije skrhan bolom

Stipendista na Univerzitetu u Kembridžu, osvajač velikog broja prestižnih nagrada sa raznih takmičenja, najbolji među najboljima, preminuo je u noći između srede i četvrtka. O tome koliko je, uprkos tako malim godinama, bio veliki, govori podatak da je Univerzitet odmah objavio trodnevnu žalost, a predloženo je i da se prestižna nagrada koja se na njemu dodaljuje upravo nazove njegovim imenom.

“Svet je izgubio jedan vanserijski talenat. Već sam mogao da ga vidim sa Nobelovom nagradom u rukama. Uvek sa osmehom na licu, bio je potpuno uveren da će pobediti bolest. Polagao je ispite i bio najbolji student na Kembridžu, družio se, izlazio, pomagao mlađim studentima, putovao, kao da mu nije ništa. Ima nešto u tome da najbolji često odlaze prerano”, ispričao je legendarni direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, Srđan Ognjanović.

Mladić koji je bio najbolji mladi srpski fizičar, u Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički, dok je istovremeno studirao u Velikoj Britaniji. Samo mesec dana pre nego što će krenuti na koledž, dijagnostikovan mu je rak pluća.

“Mihajlo, uvek ćemo te voleti”: Povodom smrti Mihajla Sporića oglasila se Matematička gimnazija

Ipak, od svojih velikih planova nije odustao. Nastavu je pohađao uprkos teškoj bolesti, a dok je trajalo lečenje prodesori bi dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Bili su, kaže direktor Matematičke, opčinjeni njime.

O njegovoj genijalnosti pričala je i prijateljica Aleksandra Dimić, govoreći da je pored nauke predivno svirao klavir, bio dobar sportista. Tokom prve godine na Kembridžu propustio je čitav semestar, ali to ga nije sprečilo da ide u korak sa svojim kolegama.

“Za finalne ispite uspeo je sve da nadoknadi i da bude, kada se pogledaju prethodne tri godine, najbolji student na Trinitiju”, dodaje ona.

Prema prvim informacijama, postoji mogućnost da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ali zasad zvaničan zahtev nije podnet.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More