Za devet meseci granicu BiH prešlo više od 40.000.000 ljudi, izvestila granična policija

FOTO: Printscreen/RTS
107

Preko granice BiH registrovan je prelazak 40.801.122 lica u devet meseci ove godine, što je povećanje za 3,11 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u izveštaju o radu Granične policije BiH.

Na sednici Stručnog kolegijuma Granične policije rečeno je da je u tom periodu evidentiran prelazak 16.643.651 transportnog sredstva, te registrovano 2.019 državljana iz 62 zemlje kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, što je u odnosu na isti period 2018. više za 732 osobe ili 56,88 odsto, prenosi Blic.

Evidentirano je 2.567 prelazaka ili pokušaja prelaska preko granice BiH 1.316 lica koja su u bazama potraga prema raznim osnovama. Pripadnici Granične policije su tokom devet meseci 2019. uhapsili 554 lica, i to 450 za koje je utvrđeno da ih potražuju sudsko-policijska tela u BiH, kao i 104 lica koje je potraživao Interpol.

U prelasku granice evidentirana je 423.361 osoba iz zemalja visokog migracionog rizika, što je povećanje za 19,76 odsto u odnosu na isti period lani. U ilegalnom prelasku granice otkriveno je 3.679 lica, što je više za 8,40 odsto nego u istom periodu 2018. godine, saopšteno je iz Granične policija BiH.

Na sednici Stručnog kolegijum razgovarano je i o aktuelnoj migrantskoj krizi.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da su svi ljudski i tehničko-materijalni kapaciteti ove policijske agencije usmereni na istočni i severoistočni deo zemlje s ciljem suzbijanja ilegalnih migracija, odnosno na sprečavanje nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore, kao i na sprečavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cele granice BiH.

Galić je još jednom potencirao da se izvrši maksimalno angažovanje postojećih kapaciteta na istočnom i severoistočnom delu granice, te zahvalio pripadnicima granične policije za napore koje ulažu u zaštiti granice.

On je pozvao na veće i doslednije jačanje međuljudskih odnosa i poštivanje zakonskih propisa, kao i doslednu primenu standarda i pravila ponašanja propisanih Etičkim kodeksom policijskih službenika, navodi se u saopštenju.

Kao najveći problem u daljem razvoju Granične policije BiH istaknuta je kadrovska nepopunjenost koju će delimično rešiti zaposlenje 100 policijskih službenika koji se, kao kadeti, trenutno nalaze na školovanju, prenosi Srpskainfo.

U ovom trenutku Graničnoj policiji BiH nedostaje 389 policijskih službenika, dodaje se u saopštenju.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More