Gimnazija u Vranju priprema enciklopediju znamenitih učenika i profesora, upućen javni poziv

Printscreen RTS.RS
169

Gimnazija “Bora Stanković” u Vranju, povodom 140. godišnjice osnivanja, priprema enciklopediju znamenitih ličnosti koje su pohađale ili predavale u toj školi, piše RTS.RS.

Uputili su javni poziv za podnošenje predloga i prikupljanje podataka o profesorima i učenicima koji su učestvovali u radu i razvoju vranjske gimnazije.

Književnici, naučnici, zaslužni građani iz oblasti umetnosti, kulture, privrede. Fotografije tridesetak njih koji su radom doprineli društvenoj zajednici, a deo života proveli u vranjskoj gimnaziji, već su postavljene u holu škole. Među njima je osam akademika.

Printscreen RTS.RS

“Velika je čast istaći da smo đaci škole u kojoj su đaci takođe bile velike i znamenite ličnosti poput Bore Stankovića, Jaše Prodanovića, Radoja Domanovića”, rekla je Milica Stanković, učenica Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju.

Milica Vorkapić, koja takođe pohađa ovu gimnaziju, navela je da joj je jako drago što je u istoj školi u koju su išle značajne ličnosti poput Đorđe Tasića i Milana Vlajinca.

“Stavljamo akcenat prvenstveno na Boru Stankovića, radimo njegova dela u dramskoj sekciji i učimo njegova dela kroz srpski jezik i književnost”, istakla je Staša Aleksić, učenica Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju.

Gimnazija je formirala redakcijski odbor za razmatranje novih predloga, koji treba da sadrže kratki opis, obrazloženje, fotografiju. Odbor čine profesori gimnazije i hroničari grada.

“Apelovala bih na ljude u široj zajednici da svoje rođake i prijatelje prijave i podnesu predloge koji su nama jako bitni samo sa ciljem da niko ne bude zaboravljen, već da to bude prava Enciklopedija, jedan pravi dokument, i polazište je osnova koja će biti za neka buduća vremena”, kazala je Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije “Bora Stanković”.

Osnovni kriterijum je da je neko bio učenik ili profesor škole u razdoblju od 1881. do 2001. godine, predloge treba dostaviti do kraja juna 2020. godine. Enciklopedija će biti objavljena povodom obeležavanja 140 godina postojanja ustanove.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More