Proslava jubileja Srpske crkve na Novom Zelandu

Foto: SPC.RS
323

Svoju arhijerejsku posetu Novom Zelandu i proslavu velikoga jubileja Srpske pravoslavne crkve episkop australijsko-novozelandski Siluan započeo je 1. novembra 2019. godine dolaskom u prestoni grad Velington, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Vladika je na dar parohiji Svetog Save doneo čestice moštiju Svetog vladike Nikolaja i Prepodobnog ave Justina koje će biti trajno izložene, zajedno sa moštima Novomučenika jasenovačkih, u izrezbarenom i ikonopisanom kivotu u hramu na Ajland Beju u Velingtonu.

Sutradan, u sedištu Grčke Mitropolije u Miramaru, vladika Siluan i mitropolit novozelandski i egzarh Okeanije Miron su služili svetu arhijerejsku Liturgiju na kojoj je rukopoložen u đakona Andronikus.

Foto: SPC.RS

Centralna proslava jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve održana je u Velingtonu u nedelju, 3. novembra, pred prestolom najudaljenijeg svetosavskog oltara Srpske pravoslavne crkve.

Svetu arhijerejsku Liturgiju predvodio je kao domaćin episkop Siluan u prisustvo brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva iz Australije i Novog Zelanda.

Iz Grčke Mitropolije pored mitropolita Mirona na Sveoj Liturgiji sasluživali su arhimandrit Meletije (Pantelić) iz Svetoarhangelskog manastira kod Levina, otac Đorđe Kanelis iz Raglana i đakon Andronikus Erasmus iz Levina. Iz Rumunske Pravoslavne Crkve služio je sveštenik Nikolaj Floroio. Domaćini, slavljenici pored vladike Siluana, bili su protojerej-stavrofor Miodrag Perić iz Sidneja, protonamesnik Sava Antić iz Oklanda, protođakon Miodrag Tomić, đakon Vladimir Filipović iz Krajstčerča i mesni paroh jerej Predrag Grubački. Prisutan je bio i sveštenik Aleksej Popkov iz Ruske Zagranične Crkve.

Državu Novi Zeland na svečanosti je predstavljao Pol Igl, član Parlamenta. Gost je bio i počasni konzul Grčke Đorđe Neonakis.

Za zalaganje u obnovi i uređenju hrama u Velingtonu vladika Siluan je dodelio arhijerejske gramate Stanku Trubarcu i bračnom paru Dženi i Veroslavu Žikiću, a arhijerejsku zahvalnicu porodicama Lovrić, Brašić, Mladenović, Aleksić, Žikić, Stanić, kao i Nataliji Kirbis i Draganu Masnikosi.

Foto: SPC.RS

U prepunoj crkvenoj sali pri hramu usledila je svečana proslava dva neraskidivo povezana jubileja: 800 godina od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 50 godina od kako je prvi put služena Sveta Liturgija u svetom hramu.

Posle svečanog ručka prisutne je pozdravio domaćin vladika Siluan, dok je mitropolit Miron uputio srdačne čestitke na velikim jubilejima Srpske Crkve i zajednice. Vladika Siluan je uručio prigodan poklon povodom proslave Mitropolitu, a Mitropolit je tom prilikom hram darivao srebrne trikirije i dikirije.

Прослава 800 г. Аутокефалности СПЦCelebration 800 y. Autocephaly of the SOC

Gepostet von Sveti Sava Velington am Dienstag, 5. November 2019

Svečani program je otvorila folklorna grupa Sokolići iz Oklanda izvevši splet narodnih igara, zatim je nastupio gostujući hor iz Sidnejske Lazarice i na kraju lokalni sastav Vox Ethno. Najlepši trenutak proslave bio je kada su oba hora potpomognuta mnoštvom naroda zajedno otpevali nekoliko pesama koje veličaju lepotu naše otadžbine, navodi se u saopštenju.

On Sunday 3 November we were blessed to join our Orthodox brothers and sisters in Christ at the Church of St Sabba in…

Gepostet von Holy Metropolis of New Zealand am Sonntag, 3. November 2019

U ponedeljak, 4. novembra 2019. godine, vladika Siluan je posetio manastir Svetih Arhangela kod Levina, gde ga je srdačno dočekao arhimandrit Meletije (Pantelić). U utorak, 5. novembra, podnevnim letom za Krajstčerč Vladike Siluana okončana je kanonska poseta Velingtonu.

Izvor SPC, Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More