Srpsko pravosuđe od sada u neposrednoj saradnji sa EU (FOTO)

Foto/Tanjug/Bojan Stekić
114

Saradnja između Evrodžasta i Srbije danas je u Beogradu potpisan Sporazum o saradnji u cilju jačanja borbe protiv prekograničnog organizovanog kriminala na Zapadnom Balkan koji će biti osnov i potencijal za unapređenu operativnu i stratešku pravosudnu saradnju i razmenu informacija i dokaza između te evropske institucije i Srbije.

Sporazum, koji odmah stupa na snagu, potpisali su u Palati Srbija ministar pravde Nela Kuburović i predsednik Evrodžasta Ladislav Hamran.

Foto/Tanjug/Bojan Stekić

“Potpisivanjem sporazuma sa Evrodžastom, Srbija je značajno ojačala svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, posebno imajući u vidu da kriminal i kriminalci ne poznaju nacionalne granice. Bliska prekogranična saradnja i delotvorna razmena informacija između nadležnih srpskih organa sa kolegama iz Evrope, od suštinskog su značaja za efikasnu i odlučnu borbu protiv kriminala”, rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima ovaj sporazum će omogućiti bolju i bržu saradnju sa nadležnim pravosudnim institucijama članicama EU u okviru razmene podataka u mednjunarodnoj krivičnoj i pravnoj pomoći i za razliku od dosadašnje saradnje kojaje podrazumevala da države člaice šalju zamolnice Srbiji na koje jke ona odgovoarala, sada imamo moućnost da naši pravosudni organi upute preko Evrodžasta zamolnice državama članicama EU i da u što kraćem roku dobiju povratne informacije.

Ona je navela da su od januara 2015. godine do kraja oktobra 2019. godine Srbija i Evrodžast radili zajedno na 143 slučaja teškog organizovanog kriminala, a obuhvaćena su krivična dela pranja novca, krijumčarenja narkotika, prevara, kao i zločina protiv života i tela i prava na ličnu slobodu.

Srbija je učestvovala na 23 koordinaciona sastanka Evrodžasta, kao i u radu šest zajedničkih istražnih timova, a većina slučajeva je bila vezana za krijumčarenje narkotika, navela je Kuburović.

Istakla je da je prošle sedmice Srbiji stigao još jedan zahtev za formiranje zajedničkog istražnog tima.

On je napomenula da je upravo usvajanjem novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao preduslova za zaključenje ovog Sporazuma, Srbija u potpunosti usaglasila svoje zakonodavstvo sa odgovarajućim uredbama i direktivama EU u ovoj oblasti i na taj način učinila još jedan korak napred na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Kuburović je ukazala da primena ovog sporazuma počinje odmah, jer iako će biti ratifikovan, postoji klauzula koja omogućava neposrednu saradnju, što zanči da naši pravosudni organi već od sutra mogu da upućuju zamolnice već od sutra, članicama EU.

Predsednik Evrodžasta izjavio je da će čvršće veze koje se postižu ovim Sporazumom pomoći će u tome da Evropa bude bezbednija.

Hamran je ukazao da ovaj sporazum približava tužioce i sudije iz evropskih zemalja Srbiji i sudije i tužoce i sudije iz Serbije njihovim evropskim kolegama.

On je istakao da ovo nije politički ugovor, već praktični ugovor koji obezbeđuje da tužioci i sudije mogu da imaju bližu saradnju u krivičnom gonjenju u predmetima teškog prekograničnog kriminala.

“Saradnja i uzajamno poverenje mogu dovesti do uspešnije borbe protiv kriminala u regionu neposrednom saradnjom sudija i tužilaca cije su države članice Evrodžasta”, zaključio je Hamran.

Na osnovu ovog Sporazuma o saradnji Srbija će moći da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope.

Sporazum takođe otvara mogućnost imenovanja tužioca za vezu u Evrodžastu u bliskoj budućnosti radi unapređenja saradnje.

Evrodžast je do sada potpisao Sporazum o saradnji sa tri države Zapadnog Balkana: sa Severnom Makedonijom (2008), Crnom Gorom (2016) i Albanijom (2018). Sporazum o saradnji sa Albanijom stupio je na snagu početkom ovog meseca.

Do sada je sporazume o saradnji Evrodžast zaključilo 12 država.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavnici policije, tužilaštva, Delegacije EU u Srbiji, Poverenik za informacije od javnog značaja, i drugi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More