Doprinos “pametnih fabrika” globalnoj ekonomiji

Foto/Pixabay
80

“Pametne fabrike” bi mogle da uvećaju svetski bruto domaći proizvod za 1.500 milijardi do 2.200 milijardi dolara godišnje do 2023. godine, pokazuju rezultati danas objavljenog izveštaja Istraživačkog instituta Kapžemini.

Izveštaj je izrađen na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo hiljadu čelnika iz kompanija koje imaju “pametne fabričke inicijative”, navodi CNBC.

Institut je “pametne fabrike” opisao kao “digitalne platforme i tehnologije” koje imaju za cilj da postignu “značajna poboljšanja produktivnosti, kvaliteta, fleksibilnosti i usluge”.

U saopštenju koje prati objavljeni izveštaj, institut navodi da će se finansijski uspon realizovati kroz “povećanje produktivnosti, poboljšanje kvaliteta i tržišnog udela”.

U studiji se ističu neki od primera napretka u tom sektoru koji su zabeleženi u poslednjih nekoliko godina. Tako je, na primer, utvrđeno da ove godini 68 odsto organizacija realizuje “pametne fabričke projekte” u poređenju sa samo 43 odsto u 2017. godini.

Takođe se ukazuje na značaj 5G – pete generacije mobilnih mreža, koja bi trebalo da postane “ključni pokretač pametnih fabričkih inicijativa”.

Kada je u pitanju usvajanje koncepta “pametnih fabrika”, Kina, Nemačka i Japan prednjače u tome, a prate ih Južna Koreja, Sjedinjene Države i Francuska.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More