Ambasadori Nemačke i SAD otvorili piceriju za migrante u Beogradu (FOTO)

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić
300

U Cetinjskoj ulici u Beogradu danas je otvoreno preduzeće “Pizza Laganica” u kome će se praviti pice, a koje zapošljava izbeglice iz bivše Jugoslavije, kao i one iz trećih zemalja koje su stekle pravo na rad u Srbiji.

Preduzeće su, u prisustvu brojnih gostiju, otvorili amabasadori SAD i Nemačke, Entoni Godfri i Tomas Šib, koji su zaposlenima uručili diplome.

Oni su probali picu ispečenu u novoj firmi i saglasili se da je odlična.

“Piza Laganica” će zapošljavati izbeglice i tražioce azila koji su stekli radnu dozvolu i prošli neophodnu obuku za rad u piceriji, a kao i mnoga socijalna preduzeća u početku će raditi uz pomoć donacija, a u perspektivi će nastojati da se osamostale.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Godfri je rekao da su ponosni zbog podrške tom projektu i zbog saradnje s ambasadom Nemačke i drugim partnerima kako bi picerija postala stvarnost.

“Pizza Laganica je prvo ovakvo socijalno preduzeće osnovano sa idejom da pruži novu šansu izbelicama, kako onima raseljenim usled ratova u bivšoj Jugoslaviji, tako i onima koji sada beže od ratova i progona širom sveta”, rekao je Godfri.

Nemački ambasador je rekao da je ovo odličan projekat i da je Nemačka razvojna agencija (GIZ) bila zadužena za obuku za rad u piceriji koja će pomoći izbeglicama da nađu posao u Srbiji.

“Srećni smo što smo deo ovog projekta. To je bila odlična saradnja između razvojnih agencija SAD i Nemačke uz podršku UNHCR-a”, rekao je Šib i naglasio da je zaposlenje ključan faktor integracije u jedno društvo.

Preduzeće je osnovano udruženim snagama ambasada SAD i Nemačke, Visokog komesarijata UN za izbeglice i lokalne nevladine organizacije Balkanski centar za migracije, a u okviru podrške naporima Vlade Srbije da pomogne izbeglicama da žive dostojanstveno i u miru.

Ambasada SAD je preko svoje Kancelarije za stanovništvo, izbeglice i migracije uložila 25.000 dolara za renoviranje objekta za piceriju i kupovinu osnovne opreme, dok je GIZ sproveo obuku 17 potencijalnih kandidata za pica majstore.

Danas smo En i ja, zajedno sa nemačkim ambasadorom, predstavnikom LDS Charities, i predstavnikom UNHCR-a za Srbiju,…

Gepostet von U.S. Embassy Belgrade am Dienstag, 12. November 2019

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More