Evo kada će Hrvatska uvesti evro umesto kuna

Foto/Pixabay
137

Hrvatska je ugovorom o pristupanju Europskoj uniji (EU) preuzela obvezu usvajanja evra kao službene valute.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je stateški cilj da do kraja mandata sledeće vlade Hrvatska ispuni kriterijume i to i učini, piše Večernji.hr.

Premijer je naglasio da su ekonomske koristi od evra brojne – trajno će se ukloniti valutni rizik u ekonomiji i smanjiti trošak zaduživanja svih domaćih sektora, odnosno građani i preduzeća imaće manje troškove finansiranja nego u slučaju da Hrvatska ostane izvan područja EU, prenosi Večernji.hr.

“Uvođenjem evra Hrvatska se trajno rešava rizika, trajno će se otkloniti trošak konverzije, a za ekonomiste je takođe važno naglasiti da upotreba zajedničke valute trajno pridonosi jačanju međunarodne razmene i konkurentnosti”, rekao je Plenković.

Evro je druga najveća i najsnažnija globalna valuta koju koristi više od 340 miliona ljudi u evropodručju EU, rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je rekao kako je plan i namera ulazak Hrvatske u mehanizam ERM II po potvrdi ispunjenja svih uslova u drugoj polovini 2020. godine. U tom mehanizmu zemlja će biti oko dve i po do tri godine, a ulazak u evropodručje očekuje se najranije u januaru 2023. ili 2024. godine.

Time bi se Hrvatska, kako je rekao, priključila grupi od već 19 zemalja Unije koje su prihvatile evro kao službenu valutu.

I predsednik Hrvatske privedne komore (HGK) Luka Burilović izneo je neke od pozitivnih učinaka uvođenja evra – smanjenje cene kapitala, lakše ostvarivanje boljeg kreditnog rejtinga, uklanjanje rizika valutne klauzule, potencijalno podizanje konkurentnosti izvoznika i drugih.

Burilović, ipak, ističe kako evro nije i ne sme biti sam po sebi svrha, niti forma koja se sprovodi bez jasne vizije, svrhe i namere.

“Evro nije čarobni štapić i univerzalni lek ekonomskih problema već ga treba iskoristiti kao dodatak i generator za realizaciju strateških ciljeva”, poručio je Burilović.

Izvor Večernji,hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More