Kuda ide beogradski Pravoslavni bogoslovski fakultet ?

Vikipedija
1,427

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu dr Ignatije Midić podneo je ostavku. Za vršioca dužnosti dekana do izbora novog privremeno je postavljen protođakon dr Zlatko Matić, a kao favoriti za novu čelnu funkciju na PBF, pominju se profesor kanonskog prava protojerej-stavrofor prof. dr Zoran Krstić i prota dr Vladimir Vukašinović. Potvrđeno je takođe uklanjanje sa fakulteta vladike zapadnoameričkog dr Maksima Vasiljevića i Marka Vilotića koji je iz eparhije diseldorfsko-nemačke.

Ovo je, kako nezvanično saznajemo u vrhu SPC, epilog današnje sednice nastavno-naučnog veća PBF na kojoj su prisustvovali patrijarh Irinej Gavrilović i član Sinoda episkop bački Irinej Bulović, ali i penzionisani vladika Atanasije Jevtić. Sednica je bila veoma žučna, na momente na ivici incidenta.

Patrijarh nije ustuknuo, čak i pošto je predstavljeno mišljenje Odbora za statutarna pitanja Beogradskog univerziteta u kojem je navedeno da je u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta, uticaj Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, kao tela koje nije u okviru Univerziteta u Beogradu, na status zaposlenih na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

U saopštenju Rektorata beogradskog univerziteta od 8. novembra decidirano se navodi:

“Postupajući po obraćanju predsednika Akademijskog odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti i predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu, Odbor za statutarna pitanja danas je jednoglasno usvojio Mišljenje, u kojem je istaknuto da je uticaj Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, kao tela koje nije u okviru Univerziteta u Beogradu, na status zaposlenih na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta. Istovremeno, zaključeno je da će o usaglašenosti izvesnih odredaba Statuta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta sa Statutom Univerziteta u Beogradu biti zauzet zvaničan stav na narednoj sednici Odbora”.

Ovo mišljenje nije međutim zabrinulo nikog u vrhu SPC. Kako podsećaju stari episkopi, SPC se kroz celu svoju osmovekovnu istoriju nije povodila, niti će to ikad činiti, za bilo čijim ličnim interesima, niti će udovoljavati bilo čijim sujetama, naročito ne u svojim redovima. Jer, samo dugoročnim sagledavanjem iz perspektive da je Crkva večna božja ustanova, hrišćanstvo i pravoslavlje su za više od dva milenijuma trajanja nadživeli bezbroj ideologija, režima i vladara, na ovoj planeti.

Od momenta kada je PBF pre 15-tak godina vraćen u sastav Univerziteta u Beogradu, za vreme prethodnog patrijarha Pavla Stojčevića, Sveti arhijerejski sabor je još tada postao oprezan i nije isključio mogućnost uplitanja sa strane u rad PBF. Za ovakve zaoštrene situacije nije nepoznat stari stav da SPC može u svojoj zgradi, a zgrada PBF je u vlasništvu SPC, uvek ponovo da oživi svoj Bogoslovski fakultet, a vancrkvene akademske i državne ustanove u tom slučaju morale bi da imaju rezervnu kadrovsku varijantu i novi prostor, a pre svega odgovor u kojoj Crkvi će da rukopolažu i gde da zapošljavaju svoje svršene studente teologije.

Izbor novog dekana trebalo bi da bude obavljen na narednoj sednici naučno-nastavnog veća PBF, čiji datum održavanja za sada nije preciziran.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More