Preminuo Vladimir Vlada Petrić, teoretičar filma, predavač na Harvardu i suosnivač Filmskog arhiva Harvarda

Youtube printscreen RTS.RS
128

Vladimir Vlada Petrić, penzionisani profesor, teoretičar filma i nekadašnji reditelj RTS-a i suosnivač Filmskog arhiva Harvarda, preminuo je u 92. godini u Beogradu, saopštio je Petrićev filmski legat „Kinoteatar“.

Vladimir Petrić rođen je u Prnjavoru 1928. godine i jedan je od najznačajnijih savremenih teoretičara i istoričara filma.

Diplomirao je na smeru za književnost i engleski jezik na Beogradskom univerzitetu 1956. godine.

Tokom studija postao je asistent-predavač na Akademiji za film i pozorište, na kojoj je takođe zaradio diplomu za filmsku i pozorišnu režiju 1958.

Od osnivanja Radio-televizije Beograd radi na njoj kao reditelj. Šezdesetih je godinu dana proveo u SSSR-u proučavajući sovjetsku kinematografiju pod tutorstvom Leva Kulešova i Nikolaja Lebedeva.

Profesorsku karijeru započeo je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a nastavio je na čuvenom Univerzitetu Harvard, gde je ostao da predaje do 1997. godine.

Tamo je je osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda sa ciljem da promoviše film kao umetnost i podstakne njegovo multidisciplinarno izučavanje.

Tokom tog perioda kao gostujući profesor predaje na velikom broju drugih univerziteta i škola.

Od pozorišnih dela, Petrić je režirao Tetar Joakim Vujića, Slovo svetlosti, Pop Ćira i pop Spira, Za Lukreciju, Persona…

Zapaženi stvaralački opus ostvario je i na televiziji: Msje Žozef, Mića i Mikica, Laža i Paralaža, Dvoje na pruzi, Prvi put sa ocem na jutrenje, Sve će to narod pozlatiti, Švabica…

Kao plodonosni teoretičar filma, Petrić je napisao veliki broj knjiga – Čarobni ekran, Šekspir na filmu, Uvođenje u film, Razvoj filmskih vrsta i žanrova, Televizija – osma sila…

Ministar: Petrićeva dela ostaće udžbenici sedme umetnosti

Na pozorišnoj i filmskoj sceni ostaće upamćen kao harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma i profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom inspirativnom energijom, piše u telegramu saučešća ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića povodom smrti Vladimira Vlade Petrića.

Vukosavljević kaže i da je Petrić “od svoje bogate mašte stvarao dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti”.

“Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma i borio se da film postane, i ostane, istinski organon života”, piše Vukosavljević.

U telegramu saučešća ministar je podsetio da je Petrić u Americi osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda kroz koji je radio na promociji filmske umetnosti i podsticanju multidisciplinarnog pristupa njegovom izučavanju.

“Petrićev odlazak predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak za srpski film i srpsku kulturu uopšte”, piše Vukosavljević.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More