“Dokle god živi jezik, živi i narod”, naša deca čuvari srpstva u Beču (FOTO)

Foto: Pixabay/Jarmoluk
182

Vuk Stefanović Karadžić je govorio da je “jezik hranitelj naroda i dokle god živi jezik, dotle živi i narod”, a ove reči se posebno odnose na decu koja ne žive u svojoj otadžbini i zemlji odakle potiču njihovi roditelji.

Negujući svoj jezik u dijaspori deca razvijaju osećaj pripadnosti, a sa druge strane čuvaju svoje korene i kulturu, prenosi MSP Srbije.

Svako učenje maternjeg jezika u dijaspori je od izuzetnog značaja za roditelje i njihovu dečicu, bez obzira da li se sprovodi u školama srpskog jezika, udruženjima ili crkvi.

Podrška aktivnostima u dijaspori, koje neguju srpski jezik i kulturu, od ključnog je značaja za očuvanje identiteta i srpske kulture van granica matice.

Zbog toga je na svečanom otvaranju manifestacije „Dani Srbije i Srpske u Beču“ emitovan film u kojem deca srpskog porekla iz Beča govore šta za njih znači matica, srpski jezik i šta osećaju prema svom zavičaju.

Učesnici u filmu su članovi Prosvjetine škole srpskom jezika, Kulturnog srpskog centra „Stevan Mokranjac“ i KUD Bambi.

Scenario je izradila Vesna Dimitrijević, predsednica udruženja Dijaspora MEDIA, a izvršnu produkciju filma potpisuje Idea Pro.

Izvor Ministarstvo spoljnih poslova
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More