Studentkinja iz Srbije o nemirima u Hong Kongu: Noćas su demolirali i moj fakultet, kao u zatvoru smo

(AP Photo/Vincent Yu)
301

“Situacija je i dalje nepromenjena, i nemiri su svuda po gradu. Došli su noćas i na moj fakultet i demolirali menzu i sve staklene zgrade na kampusu” – priča za “Blic” Novosađanka Anđela Janković, koja se zbog studija trenutno nalazi u Hong Kongu u kome divljaju nemiri.

Demonstracije protiv vlasti u Hong Kongu traju mesecima, a u ponedeljak je policija upucala studenta, posle čega je počeo bojkot na svim univerzitetima u gradu. Tokom nemira jedan muškarac koji je je zapaljen i on je u kritičnom stanju, a u jučerašnjem sukobu između demonstranata i policije kod Kineskog univerziteta u Hongkongu razmenjivani su i Molotovljevi kokteli i suzavac.

(AP Photo/Vincent Yu)

“Savetovali su nam da samo sedimo u sobi i ne idemo nigde, ali iskreno, ne znam koliko dugo će to biti moguće, jer smo bukvalno kao u zatvoru, u četiri zida “, kaže Jankovićeva, koja studira na Lingnan univerzitetu u Hong Kongu.

Srećom, u sobi ima zalihe voća i instant nudli, a do prodavnice ide na sopstvenu odgovornost.

“Moj faks je srećom dalje od centra tako da mi izađemo na sopstvenu odgovornost do radnje koja je prekoputa kampusa. ali ne smemo dalje… – prepričava nam kako sada trenutno izgleda studentski život u gradu na čijim je ulicama gotovo ratno stanje.

Prema slikama koje nam je Anđela dostavila, kampus izgleda jezivo, ali srećom, tamo nije sama, ima i drugih studenata. Ali, može li da se vrati kući?

“Najbliži konzulat je u Pekingu, ovde ga nema, tako da mi to baš i ne vredi… Ne bih da se vraćam u Srbiju dok ne čujem konačnu odluku mog fakulteta, jer sam inače student fakulteta u Holandiji, a ovde sam na razmeni. Brinem šta će biti sa ispitima ako se vratim kući i prekinem program”, priča za Blic.

Kako kaže, njen kolega sa Siti univerziteta takođe čeka zvanično saopštenje fakulteta, kako bi znao da li da se vraća za Srbiju, a na njegovom fakultetu situacija je danas bila mirna.

Kako dodaje, nekoliko univerziteta je izdalo obaveštenje da će se obustaviti nastava do kraja semestra i da će ispiti biti organizovani onlajn.

“Mi još uvek čekamo obaveštenje od našeg fakulteta, znamo samo da nećemo imati predavanja do daljnjeg, ali ne znamo do kad”, kaže nam.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Podsetimo, policija je u Hong Kongu prvi put upotrebila prave metke tokom protesta u avgustu kad su ranjena dvojica tinejdžera.

Na protestima koji traju već mesecima do sada je bilo nekoliko smrtnih smrtnih slučajeva usred nemira.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More