Izumitelj kuća od zemlje dobitnik mnogih nagrada! Evo kako da napravite 35 kvadrata za samo petsto dolara! (VIDEO)

Po nacrtu Nadera Halilija su napravljene stotine sela po celom svetu.

470

Nader Halilija je amerikanac iranskog porekla, radio je za NASA na projektu naselja na Marsu, a kasnije za Ujedinjene Nacije na programu izgradnje kuća za siromašne. Osmislio je sistem izgradnje kuća od zemlje gde vam je za izgradnju kuće od 35 kvadrata trošak oko 500 dolara.

Trećina svetske populacije trenutno živi u kućama od zemlje. Zemlja je besplatna i dostupna svima. Zemlja je ekološki materijal i odličan izolator. Leti je u kućama hladno, a zimi toplo, piše Bliconline

Mi smo robovi predubeđenja i dogme koja nam je implementirana u sistemu obrazovanja. Jedna od tih dogmi je da su kuće od zemlje nazadne i trošne, a da su kuće od betona vrlo napredne i dugovečne. Ipak, ako malo razmislite shvatićete da oko nas nema kuća od betona koje su stare po nekoliko vekova, dok kuće od zemlje koje su vekovima stare imate u svim zemljama sveta i u njima ljudi danas žive, kaže autor teksta Miloš Stanić.

Nader je u početku pravio kuće sa kupolama po ugledu na sela u Africi. Sistem je vrlo prost i možete bukvalno sami izgraditi kuću ili možete angažovati jednog zidara i dva nekvalifikovana fizička radnika za izgradnju ove kuće. Kuća od 35 kvadratakošta oko 500 dolara ako radite sami. Novac će te većim delom potrošiti na kupovinu plastičnih pletenih vreća i bodljikave žice.

Pravi se plivajući temelj, tako što se ukopa rupa i postavi drenažni sloj od kamenčića. Plastične kese se pune vlažnom zemljom, ređaju da formiraju zid i zatim nabijaju. Između redova se fiksira bodljikava žica kako ne bi dolazilo do smicanja džakova. Džakovi se nabiju sa alatom tako da se zemlja u njima oblikuje u svakom sloju, što povećava komapktnost.

Za vrata, prozore i druge otvore se koriste drveni šabloni. Najprostiji sistem je gradnja kupola koje su veoma čvrste.

Na kraju se zidovi malterišu zemljom ili nekim drugim materijalom kao recimo krečnim malterom. Instalacija se horizontalno vodi između džakova, a vertikalno se džakovi iseku skalpelom i provuče se instalacija. Da pomenemo da se ovim sistemom može raditi i nameštaj kao niše, stolovi, kreveti, kamini i slično.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More