Njujork tajms: Na londonskom sajmu umetnina najzapaženiji ručno tkani materijali! Prilika za ćilime iz Pirota (FOTO)

U velikim evropskim gradovima se svako ručno tkanje tretira samo kao primenjena umetnost

Foto: Youtube/Printscreen
196

Na londonskom sajmu umetnina „Friz” koji je upravo završen pokazalo se da je sekcija na kojoj su se prodavali ručno tkani materijali, tapiserije i ćilimi, a koja je nazvana „Tkanje”, bila veoma popularna, objavio je Njujork tajms, a preneo portal Serbian Times

Na ovogodišnjem londonskom „Frizu” koji se održavao pod šatorom u Regentovom parku i na kome se okupilo 165 prodavaca najveća gužva je bila u delu gde su se prodavali ručno tkani materijali koji stižu sa škotskih ostrva.

Slično je bilo i na sajmovima umetnina u Njujorku i mnogim evropskim gradovima gde su posebno traženi, bili upravo ručno tkani eksponati, što je prilično iznenađenje, s obzirom da do nedavno tapiserije nisu naročito privlačile kupce pa ni posetioce.

U velikim evropskim gradovima se svako ručno tkanje tretira samo kao primenjena umetnost i to još i folklorna, a sada su ponovo ta dela dobila status umetničkog, posebno to važi za tapiserije, koje u tom slučaju moraju da budu tkane ručno na razboju, a ne instalacije sa metalom i nekim drugim materijalima.

Stručnjaci definitivno tvrde da nije uopšte bitno koja tehnika i koji materijali su primenjeni da bi se neko delo moglo svrstati među umetnička, samo ako poseduje najvažnije, a to su estetske vrednosti.

Sada je, inače, postalo popularno da se kombinuju efektne tkanine iz različitih zemalja sveta da bi se dobilo zanimljivo i orginalno delo.

Ovo bi mogla da bude odlična vest za Srbiju.

Naime, prema ranijim istraživanjima, do sada je na nacionalnom nivou zaštićeno oko 80 proizvoda geografskog porekla, a među nepoljoprivrednim proizvodima nalaze se upravo pirotski ćilim, bezdanski damast, ručno pletena odeća „sirogojno” i peškiri šabačkog kraja.

Svi ovi proizvodi registrovani su u Nacionalnom registru Republičkog zavoda za intelektualnu svojinu, a oznaka geografskog porekla korisniku garantuje prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu, pošto podrazumeva kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda i njegovo poreklo.

Izvor New York Times/Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More