Veliko brendiranje Srbije: Srpska filmska asocijacija svečano obeležila deset godina postojanja

Prihod od stranaca u 2019. između 35 i 40 miliona evra

180

Veliki napredak u oblasti filmske industrije, koji Srbija beleži u poslednjoj deceniji, čemu je svojim ogromnim zalaganjem doprinela Srpska filmska asocijacija (SFA), svečano je obeležen u Gradskoj skupštini.

Svoj 10. “rođendan” SFA je proslavila zajedno sa brojnim filmskim poslenicima, gradonačelnikom Beograda dr Zoranom Radojičićem, i dodelom nagrada predstavnicima najatraktivnijih lokacija u našoj zemlji, kao i institucijama koje su dale značajnu podršku snimanju filmova i najboljim filmskim partnerima.

A sve je počelo 2009, kada je pod brendom “Snimajte u Srbiji” SFA započela aktivnu promociju naše zemlje na međunarodnom filmskom tržištu, što je podrazumevalo okupljanje poznatih produkcijskih kuća, studija, rental kompanija, postprodukcijskih studija” Gledano iz ove perspektive, kako za “Novosti” ističe Milica Božanić, izvršna direktorka SFA, čini se da su stvari bile prirodne i logične.

– Ali, bilo je puno nepoznanica koje smo uspeli da prevaziđemo u ogromnoj podršci USAID projeta za razvoj konkurentnosti, koji je bolje od nas video ekonomski potencijal sektora – kaže Božanić.

Zahvaljujući tom međunarodnom marketingu, tokom 10 godina, ovde su snimala najveća imena svetskog filma, poput Rejfa Fajnsa, Lika Besona, Kevina Kostnera, Džesike Lang, Pirsa Brosnana, Džona Kjuzaka, Rejćel Vajs, Salme Hajek, Bena Kingslija, Helen Miren”, a ove godine Beograd je “igrao” ulogu Njujorka i Tokija za potrebe filma “Minamata”, s kojim nam je stigao i Džoni Dep. Kako podseća, SFA je bila najupornija u borbi da i Srbija, poput drugih zemalja u okruženju, donese uredbu o podsticanju filmskih investitora i uvede poreske olakšice za sve producente koji snimaju u našoj zemlji.

– To jeste teg koji je promenio stvari u industriji, bez koga mi ovu utakmicu ne možemo da vodimo. Upravo smo sa Ekonomskim fakultetom uradili analizu ekonomskih efekata pomenutog programa i zaključci su sjajni! Država je od aprila 2016. do avgusta 2019. inkasirala 70 miliona evra, a uložila 17 miliona. Pri tom, na svaki uložen jedan evro od tih 17 miliona, državi će se kroz poreze vrati 2,4 evra. Ove godine, prihod se procenjuje da će biti između 35 i 40 miliona evra, što je četiri puta više nego 2015, ali je i dalje samo deseti deo prihoda koji u filmskoj industriji ostvari Mađarska – ističe direktorka SFA.

Kod nas su snimane i visokobudžetne serije svetskih kuća, “Kripton”, “Predstraže”, “SEAL Team””, a Beograd je bio, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, jedna od lokacija za snimanje Bi-Bi-Sijeve serije “Mek Mafija”. Naša zemlja, prema njenim rečima, postaje i omiljena destinacija producenata iz Indije i zemalja Azije.

– Svi naši kapaciteti su trenutno uposleni do krajnje granice da za projekte koji dolaze postaje sve teže obezbediti ekipu sa iskustvom. Zato je potrebno proširivati kapacitete, kako u fizičkom prostoru – studija, opreme, novih lokacija, tako i u ljudstvu. Film čine ljudi, tako da su naši kapaciteti onoliko iskorišćeni, koliko mi možemo da obezbedimo ljudi i budemo dobri domaćini lokacijama na kojima se snima.

Na pitanje može li Srbija da se brendira i kao mesto na kojem su ti filmovi i serije sa svetskim zvezdama snimljeni, i da se priča o Beogradu ne završi kada se isključe kamere, Milica Božanić kaže:

– Beograd se dokazao da može da glumi Berlin, Barselonu, Stokholm, Baltimor, Pariz, pa čak i Tokio, ali želimo da u budućnosti vidimo što više projekata koji će dolaziti u Beorgad zbog Beograda, jer je atraktivnost lokacija u bliskoj sprezi sa turističkim brendom zemlje. Nadam se da će ovogodišnji primeri, kao što su “SEAL team”, Hotel Beograd (Miloš Biković Archangel Film), imati pozitivan uticaj da neki naredni projekat poželi da dođe u Srbiju – ističe direktorka SFA.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More