SVETI VRAČI KOZMA I DAMJAN: Braća čudotvorci i lekari

Foto: printscreen/youtube
461

Sveti vrači Kozma i Damjan, braća čudorvorci i lekari, proslavljaju se u srpskom narodu 14.novembra, u nadi da će ih Bog molitvama ovih svetitelja sačuvati od bolesti, da budu dobrog zdravlja i sposobni za rad cele godine. Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih svetkovati i posebno poštovati ako ozdrave.

Ovi sveci se smatraju i zaštitnicima od udara groma. Mnoge srpske porodice Svete Vrače obeležavaju kao Krsnu slavu, a praznuju ih i zdravstvene ustanove kao zaštitnike lekarske profesije. Spomen na njih obeležava se dva puta u godini, 14.novembra kad je preminuo Damjan i 14.jula na dan kad se upokojio Kozma.

“Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć”, zabeležio je sveti srpski vladika Nikolaj Velimirović.

Otac im je bio neznabožac, a mati hrišćanka i sinove je odgajila u svojoj veri, jer joj je muž preminuo u vreme Kozminog i Damjanovog detinjstva.

Ovi svetitelji su, kaže predanje, pomagali i lečili ljude ne tražeći ništa za uzvrat, te su u narodu poznati i kao “besrebrenici”. Kozma se, prema legendi, naljutio na brata Damjana kada je od žene koju su izlečili prihvatio dar od tri jajeta, čak je zatražio da ne bude sahranjen pored brata kad umre. Ipak, obojica su sahranjeni jedan do drugog u mestu Fereman, u Mesopotamiji, a njihov kult živi i danas.Već u petom veku, ovoj braći su posvećene mnoge crkve i brojni hodočasnici su počeli posećivati njihov grob.

Na freskama i ikonama Sveti Vrači su predstavljeni u srednjovekovnim odeždama, s kovčežićima u rukama u kojima su bili melemi za iscelenje. Jedna od najpoznatijih fresaka s svetih Kozme i Damjana je u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa srpskog Danila Drugog.

Pet manastira je u Srbiji posvećeno Svetim Vračima Kozmi i Damjanu, a ove svetinje po uzoru na svoje zaštitnike pomažu bolesnima. Pošto su Sveti Vrači pomagali ljudima biljnim lekovima, melemima i molitvama, po uzoru na njih i monasi danas prave lekovite tinkture i meleme.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More