Ni godine, ni muke koje su preživeli u logoru nisu ih sprečile da dođu na premijeru filma o Diani Budisavljević

Foto: printscreen/Exploziv/TV Prva
264

Decu sa Kozare, iz Podkozarja, Korduna i Banije po cenu sopstvenog života iz logora NDH i izvesne smrti u jeku rata pokušala je da spasi Diana Budisavljević, Austrijanka iz visokog društva udata za hirurga Srbina. I sve što je radila zabeležila je u svom dnevniku.

Do skora izbačena iz istorije i osuđena na zaborav, borba Diane Budisavljević za spas srpske dece, najzad počinje da dobija mesto koje zaslužuje. Film „Dnevnik Diane Budisavljević“, reditljke Dane Budisavljević najskoriji je pokušaj da se ispravi ogromna nepravda prema možda najhrabrijoj ženi u Drugom svetskom ratu.​

Kako se sećaju užasa koji su preživeli u logorima, govore svedoci, oni koji su tada bili deca, a danas su u svojim osamdesetim, devedesetim godinama došli na premijeru filma o Diani Budisavljević.

Suze, muk i gromki aplauz na beogradskoj premijeri filma “Dnevnik Diane Budisavljević” (FOTO)

Aleksandar Jovanović, 11. avgusta 1942. godine sa porodicom oteran je u Jasenovac, danas ima 88 godina. Anka Majić, udata Ranđelović, u Beogradu živi od 50. godine, sada ima 87, takođe je bila u logoru, njeni svi rođaci su poginuli, ona je jedina preživela. Kako kaže, ni sama sebi ne veruje šta je šreživela ni šta je sve videla.

Foto: printscreen/Exploziv/TV Prva

“Muškarci stariji od 14 godina su ostali u Jasenovcu, a žene i deca su preterani u Staru Gradišku”, kazuje Aleksandar Jovanović.

Ni tragedija koju su preživel, ni godine u koje su zašli nisu ih sprečile da budu na premijeri filma o ženi koja im je možda spasila život. Među njima je i Jelena Buhač, i ona je došla na premijeru filma o Dijani Budisavljević.

Pre sedam godina Jelena Buhač Radojičić je u Zagrebu započela je potragu za rođenim bratom Ilijom koga je izgubila u ratnom vihoru.

Foto: printscreen/Exploziv/TV Prva

“Imao je beleg sa leve i sa desne strane na slepoočnici, a nadu da je živ našla sam u dokumentaciji za koju se veruje da je pisala Diana Budisavljević, jer rukopis je identičan na svakom papiru. Samo kod njegovog imena nema krsta, i to kad sam videla bila sam srećna”, kazuje Jelena koja je došla do fotografije za koju veruje da je na njoj njen rođeni brat Ilija.

Deca u logorima nisu imala ni prezime, samo broj.

“Te godine sam trebala da pođem u treći razred kad su nas odveli u logor. Ustaše su ušli u kuću i pitali moju majku jel su svi iz kuće izašli. Majka me je vukla a ja sam se opirala, nisam htela da pođem, onda me je kundakom odbacio”, dobro se seća Anka Ranđelović.

Kaže da kad je kasnije videla njenu fotografiju u novinama odah ju je prepoznala, radila je za Crveni krst.

Sve što je radila Diana je zabeležila je u svom dnevniku, koju je prevela njena unuka Silvija Sabo, a tek 2012. godine je Jelena Buhač je pročitala tu knjigu za koju kaže da joj je sve poznato ali da je samo utvrdila gradivo, a svetlost dana kjniga je ugledala 2003. godine.

FOTO:Wipidedia, collage

“Do te godine niko nije imao hrabrosti da prevede sa nemačkog ovu knjigu i taj strah treba prekinuti”, poručuje Jelena.

Ona je odgledala film, i kako kaže bilo joj je ponovo teško vratiti se na sve to. Tvrdi da nijedan delić onog što je prikazano nije lažno.

“Nisam ni sanjala da ću da doživim ovaj trenutak, niti da ću da se vratim u prošlost, da vidim sebe u tom filmu, da vidim moju majku, brata, Gradišku onakva kakva je i da vidim vođenje te dece zahvaljujući Dijani Budisavljević onako kako to dolikuje jednoj časnoj i poštenoj ženi. Hvala Dani Budisavljević koja je imala snage da uradi film”, rekla je na premijeri Jelena Bahač koja broji 87. godinu života.

Rediteljka filma Dana Budisavljević deset godina se posvetila filmu koji danas ređa nagrade, a na Dianu Budisavljević u Beogradu nas podseća samo jedna ulica.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

 

 

 

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More