Francuska pozvala stručnjake iz Rusije da pomognu u obnovi katedrale Notr Dam

Foto/Printscreen/You Tube
330

Francuska je apelovala na Rusiju za pomoć u obnovi katedrale Notr Dam oštećene u požaru, izjavila je danas francuska ambasadorka u Rusiji Silvi-Anjes Berman tokom radne posete regionu Hanti-Mansijsk.

“Održavamo kontakte po ovom pitanju. Pozvali smo ruske stručnjake koji će nam pomoći da obnovimo katedralu Notr Dam”, rekla je ona i dodala da im je Francuska uputila zvanični poziv i da su veoma zahvalni na pomoći, prenosi TAS S.

Požar u katedrali Notr Dam izbio je 15. aprila uveče, a ugašen je u potpunosti tek sledećeg jutra. Prema preliminarnim podacima požar su izazvali restauratorski radovi na gornjem nivou Katedrale, ali još uvek nije jasno šta je prouzrokovalo inicijalnu varnicu. Požar je uništio toranj, sat i veći deo krova.

Vekovima je katedrala Notr Dam bila jedna od najpoznatijih zgrada u Parizu. Kamen temeljac katedrale položen je 1163. godine pod Lujem VII, a 2013. obeležena je 850. godišnjica Notr Dama. Francuske vlasti i privrednici obećali su da će izdvojiti stotine miliona evra za obnovu jedne od glavnih znamenitosti Pariza.

Francuska je takođe dobila ponude za pomoć od Rusije, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja. Francuski ministar kulture Frank Rister je u oktobru objavio da je ukupno više od 100 miliona evra dobijeno za finansiranje obnove katedrale.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More