Mali: Država povećava plate kako bi zadržala ljude u zemlji

Foto/Printscreen/You Tube
131

Srpski ministar finansija Siniša Mali izjavio je da britanski “Fajnenšel tajms” rangira Srbiju kao zemlju broj jedan po privlačenju direktnih stranih investicija.

“Fajnenšel tajms rangira Srbiju kao broj jedan po privlačenju direktnih stranih investicija. U prvih osam meseci ove godine imamo preko 40 odsto više stranih investicija nego u istom periodu prošle”, rekao je Mali gostujući na Studiju B.

Ministar je govorio i o budžetu za 2020. godinu i kazao da će 20. novembra ići u Skupštinu, gde će braniti budžet, 45 zakona i poreske olakšice koje su predviđene za, kako kaže, pravljenje još boljeg poslovnog ambijenta u našoj zemlji.

“Pred nama je set budžetskih zakona, dva su važna elementa, pre svega rasterećenje privrede od doprinosa i poreza. Prošle godine je bilo 63 odsto opterećenje pa smo smanjili na 62, sledeće godine ga smanjujemo za još jedan odsto na 61”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, to će državu “koštati” 13,1 milijardu dinara, u smislu gubitka u prihodima, ali će, kaže, s druge strane to biti podsticaj da se privreda rastereti za toliko i da taj novac uloži u zapošljavanje novih kadrova, povećanje plata ili nabavku opreme.

“To je veoma važan signal i za investitore”, poručio je Mali.

Druga bitna novina, navodi ministar, jeste da će u Zakonu o porezu na dohodak građana biti veliki broj podsticaja za zapošljavanje.

“Na primer, ako ste završili fakultet ili školu u poslednjih šest meseci, a zapošljavate se ili započinjete biznis, na vašu platu ne plaćate porez i doprinos, znači nula država preuzima samo da bi vas podstakla da uđete u posao. Zatim za preduzeća, ako zaposleni dolazi iz inostranstva tada su doprinosi umesto 100 odsto samo 30 odsto”, naveo je Mali.

Kaže da je budžet napravljen tako da deo ide za povećanje plata i penzija, jer ljudi, ističe, treba da osete boljitak, a drugi deo za kapitalne investicije i iznosi 260 milijardi dinara.

“Treću godinu zaredom mi povećavamo plate u javnom sektoru, mislim da kad saberete po pojedinim kategorijama vi imate rast od 45 posto u poslednjih par godina. Penzije, od 1. januara idu po takozvanoj švajcarskoj formuli po 5,4 odsto, zavisiće od inflacije i stope rasta prosečnih plata”, rekao je ministar.

Dodaje da je reč o “najzdravijoj formuli”, koja, navodi, glasi “ako rastu plate u Srbiji, rastu i penzije”.

Mali ističe da država povećava plate kako bi zadržala ljude u zemlji, kako bi građani što pre osetili boljitak i bolji životni standard.

“Neki kritikuju, “mnogo ste povećali plate”, a mi u rebalnsu budžeta i u budžetu za narednu godinu imamo veće izdvajanje za investicije nego za plate. Te investicije će doneti u narednom periodu više plate i penzije”, istakao je Mali.

Ističe da je srpska ekonomija proglašena među nekoliko najboljih u Evropi i dodao da je samo Mađarska ispred Srbije po rastu privrede u trećem kvartalu.

“To nije rekao Siniša, nije rekao Vučić, već Međunarodni monetarni fond, rekla je Evropska komisija. Oni su rekli da je budžet u izuzetno zdravom stanju i da je rast je stabilan. To može neko da prihvati ili ne prihvati, da vidi ili ne vidi, to je tako. Šta je nama važno? To je da obični građani osete boljitak u što kraćem vremenskom periodu”, rekao je Mali.

Navodi i da je država ispunila obećanje da će prosečna plata u zemlji biti viša od 500 evra i dodao da sa ovakvom tendencijom rasta privrede, sledeće godine država će se truditi da dostigne i 520, 550…

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More