Studija o znamenitim Srbima u Švajcarskoj od 1863. do 1918. godine

Foto:Ministarstvo inostranih poslova
710

Studija se sastoji iz dva dela: „Srbi u Švajcarskoj – studenti 1863-1918“ i „Srbi u Švajcarskoj 1914-1918“ i štampana je povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Snežana Janković je istakla da je u pitanju kapitalno delo, rezultat decenijskog istraživanja i rada mr Živka Markovića, koje pruža dragocen uvid u povezanost Srbije i Švajcarske i saradnju dveju zemalja u oblasti obrazovanja i kulture još sredinom 19. veka. Iz ovog obimnog dela saznajemo da je čitava plejada srpskih znamenitih ličnosti i velikana u svojim profesijama deo svog obrazovanja stekla u Švajcarskoj, koja je omogućavala dodire sa savremenim evropskim političkim, filozofskim i književnim tendencijama sredinom 19. i početkom 20. veka. Među tim ličnostima su, na primer, Jovan Dučić, Jovan Skerlić, Nikola Pašić, Svetozar Marković, Slobodan Jovanović i mnogi drugi.

U nastavku večeri, autor je govorio o nastajanju ovog dela i o planovima da se u narednom periodu posveti studiji o znamenitim Švajcarcima koji su imali značajnu ulogu u odnosima sa Srbijom uoči i za vreme Prvog svetskog rata.

Promociji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i srpske dijaspore.

Štampanje studije podržala je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, putem konkursa za sufinansiranje.

 

Izvor MIP
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More