Na današnji dan osnovan je Muzej Nikole Tesle

Foto:Youtube
423

Na današnji dan, 5. decembra 1952. godine, osnovan je Muzej Nikole Tesle u Beogradu, mada se na njegovo svečano otvaranje čekalo još tri godine.

Muzej je smešten u vilu Đorđa Genčića u Krunskoj ulici (tadašnjoj ulici Proleterskih brigada), koju je projektovao Dragiša Brašovan 1929. godine, a muzejska građa je u Beograd stigla prema odluci američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog naslednika proglašen njegov nećak Sava Kosanović, koji je po Teslinoj želji njegove lične predmete i dokumentaciju doneo u našu prestonicu.

U Muzeju se danas nalazi više od 160.000 originalnih dokumenata, 1.000 planova i crteža, 2,000 knjiga i časopisa i još mnogo drugih stvari.

Ovaj muzej je institucija u kojoj se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu, a pored prostorija uređenih kao memorijalni deo, u zgradi je smešten i Tehnički muzej u kome se demonstriraju Teslini izumi.

U Muzeju se takođe čuva i urna sa pepelom velikog pronalazača.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo:

1967. godine umro je filolog, profesor i akademik Miloš Đurić;
1993. godine umro je književnik, prevodilac i istoričar književnosti Milan Đoković.

Izvor srpskilegat.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More