Bečki ekonomski forum: “Mali Šengen” je zanimljiva ideja

Foto/Printscreen/You Tube
92

BEČ – Inicijativa za ukidanje barijera na slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi između Srbije, Severne Makedonije i Albanije je zanimljiva ideja, ocenjeno je danas na „16.Bečkom ekonomskom forumu“.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija BiH Gordan Milinić ukazao je da je u njegovoj zemlji ova inicijativa naišla na podršku.

Ukazao je da je ministar trgovine organizovao sastanak sa prdstavnicima privrede i da su biznismeni podržali tu inicijativu.

„Smatramo da putovanje bez barijera, olakšani protok roba može biti dobro za poboljšanje odnosa između zemalja u regionu“, naglasio je Milinić.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović naveo je da Zapadni Balkan ima oko 17,9 miliona stanovnika, a da su sve zemlje suočene sa demografskim problemima, starenja stanovništva, ali i emigracijom.

Preneo je da BDP svih zemalja regiona čini samo jednu četvrtinu BDP-a razvijenih zemalja EU.

Privredni rast na Zapadnom Balkanu, prema njegovim rečima smanjuje se sa 3,9 na 3,2 odsto, dodajući da je samo Srbija prošle godine imala veći rast.

Po pitanju fiskalnog deficita Srbija može da se pohvali suficitom već više godina zaredom, kaže Vlahović i dodaje da je Srbija svoj javni dug značajno smanjila sa 75 na 50 odsto.

Međutim, Vlahović je ukazao da po pitanju trgovinske razmene sve zemlje regiona beleže velike deficite, a da su u najboljem položaju Srbija i Severna Makedonija.

Takođe je ukazao da su privrede svih zemalja regiona, u poređenju sa EU, i dalje nekonkurentne, i da je u tom smislu neophodno dalje poboljšati ekonomske slobode i borbu protiv korupcije.

Što se tiče “Malog Šengena” ukazao je da postoji CEFTA 2 sporazum kojeg se ne pridržavaju svi iz regiona.

Ministar za zaštitu životne sredine i planiranje Severne Makedonije Naser Nuridini rekao je da je njegova zemlja odlukom EU da ne počne pristupne pregovore razočarana, ali ne i obeshrabrena.

Rekao je da postoji uverenje da je proces evropskog približavanja doprineo stabilnosti zemlje i regiona, a ujedno i pospešio životni standard građana.

On je pozvao na tešnju regionalnu saradnju po pitanju zaštite životne sredine, jer reke i prirode ne poznaju granice, pa je potrebno kroz šire sinergije sa susedima rešiti probleme.

Takođe je naglasio da bi sinergijama u ujedinjavanju tržišta moglo da se podigne interesovanje investitora.

Severna Makedonija, prema njegovim rečima, je spremna da bude regionalni partner.

“Ako nas sporazum o uklanjanju barijera čini efikasnijim na putu ka EU onda je dobra ideja“, naglasio je Nuredini.

Predstavnica Privredne komore Severne Makeodnije Tatjana Šterjova ocenila je da je neophodno da se na Zapadnom Balkanu uspostavi slobodan trgovina, i da to mora biti jedan od glavnih prioriteta svih donosioca odluka.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More