U Srbiji brašno sve skuplje, strahuje se od lančanog rasta cena

Foto: Pixabay, ilustracija
412

BEOGRAD – Brašno u Srbiji je od jula ove godine poskupelo oko 20 odsto i ako se ovaj trend nastavi, a predviđanja su da hoće, moglo bi da dođe i do lančanog rasta cena peciva, hleba, konditorskih proizvoda…

Cena pšenice je poslednjih nekoliko nedelja neočekivano porasla i trenutno je ova žitarica oko 13 odsto skuplja nego u istom periodu prošle godine i na najvišem nivou još od marta 2015. godine, prenosi portal 021.rs.

Direktor „Žitounije“ Zdravko Šajatović potvrdio je za „Politiku“ da je brašno od letos poskupelo oko 20 procenata. Očekuje se da će cena pšenice i dalje da raste i ističe da ni ponuda na domaćem tržištu nije velika.

„Trenutno pšenicu prodaje samo ko mora. Jer od nove godine cena može samo da poraste. I brašno mora da prati taj trend, samo malo usporenije“, kaže Šajatović i dodaje da je pad ovogodišnje proizvodnje žita u Rusiji jedan od razloga za ovakve promene na tržištu žitarica.

U Uniji pekara Srbije čekaju da vide gde će se zaustaviti cena, kao i da li će i dalje imati tendenciju rasta.

„Brašno je već poskupelo, ali se još troše zalihe. Ukoliko se ovo nastavi obratićemo se Ministarstvu trgovine da reaguje i aktivira brašno iz robnih rezervi kako bismo stabilizovali tržište i sačuvali cenu hleba u ovim okvirima“, navodi Zoran Pralica iz Unije pekara.

On smatra da su ovakve prilike na tržištu posledica niskog vodostaja Dunava i otežane trgovine što je dovelo do veće potražnje i rasta cena. Ne veruje da će doći i do značajnijeg rasta cena peciva.

„Svi čekamo. Konkurencija je ionako učinila da se pekari bore za svaki dinar“, ističe Pralica.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More