Sinod SPC dodelio orden Svetog despota Stefana Lazarevića Galeriji Matice srpske

214

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Galeriji Matice srpske orden Svetog despota Stefana Lazarevića, visoko odlikovanje SPC, zbog neizmernog doprinosa unapređenju kulture, očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulturne baštine srpskog naroda.

Odlikovanje je dodeljeno 16. novembra, povodom Slave novosadske crkvene opštine, na praznik Ðurđic, u Sabornoj crkvi u Novom Sadu.

Wikimedia commons

Galerija Matice srpske predstavlja bogatu riznicu ikona i religioznih slika koje su nastale u periodu od XVI do XX veka.

Kroz stalnu postavku i povremene izložbe ovo izuzetno umetničko nasleđe se prezentuje i promoviše na naučni i savremen muzeološki način o čemu svedoči i novootvorena izložba jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara Teodora Kračuna.

Takođe, Galerija kao centar konzervacije i restauracije umetničkih dela, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim ustanovama zaštite brine o srpskom kulturnom nasleđu van teritorije Srbije.

U tom pogledu, Galerija Matice srpske i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture su kroz dugogodišnje projekte restaurirali značajan broj dela i putem izložbi i naučnih studija predstavili srpsko kulturno nasleđe u Mađarskoj i Rumuniji.

“Ponosni smo na odlikovanje koje nam je dodelila Srpska pravoslavna crkva. Ono ukazuje da su naša opredeljenja i dugotrajan rad u očuvanju srpske baštine prepoznati. Takođe, ono nas motiviše da i u budućnosti stremimo ka najvišim ciljevima i profesionalnom razvoju zarad bogatog nasleđa koje čuvamo” izjavila je upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More