Beč: Izbor za dobrog komšiju, spremne atraktivne nagrade, a evo kako možete da kandidujete

175

Stanari koji su poštovali kućni red u bečkim opštinskim stanovima i uradili nešto korisno i za ostale stanare, biće nagrađeni atraktivnim nagradama. Prijava za “dobrog komšiju” je u toku, piše dijaspora.tv.

Komunalni ili opštinski stanovi (Gemeindewohnungen) su veoma popularni među stanovnicima Beča, pogotovu onim sa plićim džepovima.

Stanovi u Beču koji pripadaju gradu Beču, takozvani opštinski stanovi, imaju svoj kućni red koji stanari moraju da poštuju.

Reč je o bitnim aspektima kućnog reda, koji se, nažalost, ponekad ne poštuju. S obzirom na to da u Beču u opštinskim stanovima živi više od pola miliona stanovnika, zajednički suživot donosi i neslaganja i sukobe među komšijama.

Uglavnom, rešenje oko nesuglasica nije teško pronaći, a gradski besplatan servis za stanare i komšije Wohnpartner, promoviše dobre komšijske odnose i dobar suživot. Zaposleni u ovoj službi su posebno obučeni za rešavanje sukoba koji uglavnom dolaze zbog buke, nečistoće ili generacijskog jaza i imaju za cilj stvaranje što bolje atmosfere među stanarima u opštinskim stanovima.

U posebno teškim slučajevima se dešava suočavanje, posredovanje i razgovor u cilju zadovoljavajućeg rešanja za obe strane. Wohnpartner ima 60 službenika, koji govore 35 jezika.

Povodom nadolazeće desete godišnjice Wohnpartnera biće nagrađeni oni stanari koji su omiljeni i posvećeni svojim komšijama.

Svi stanari mogu predložiti dobre komšije, a najbolji će biti nagrađeni atraktivnim nagradama.

Važno je da kandidati čine dobra dela koja su od koristi stanarima zgrade, a to mogu biti žene, mladi stanari, stariji stanari, heroji svakodnevnog života i grupe.

Atraktivne nagrade će biti u skladu sa željama pobednika i vaučeri za obrazovanje na narodnom univerzitetu VHS, kao i vaučeri za wellness.

NAČIN PRIJAVE DOBROG KOMŠIJE

Stanari mogu prijaviti dobrog komšiju za nagradu putem e- mail pošte na adresi nachbarschaftspreis@wohnpartner-wien.at ili putem pošte na Wohnpartner, sa naznakom „Wohnpartner-Preis“, Guglgasse 7-9, 1030 Beč ili lično u lokalima Wohnpartner.

Kućni red: 10 važnih tačaka
Već prva od deset tačaka šalje jasnu poruku: „Drugi stanari zaslužuju poštovanje i pažnju u svim uslovima “. Ostali propisi se odnose, na primer, na obavezno vođenje psa na povodcu, nepravilno odlaganje otpada, stalno prisutnu temu buke ili na moguće kazne za vandalizam. Osim toga jasno je navedeno da ovi propisi važe i za goste, a ne samo za stanare.

U opštinskim stanovima u Beču, postoje i redari koji kontrolišu poštovanje kućnog reda, koji prijavljuju stanare i kojima sledi kazna za različite, manje i veće prekršaje: od opušaka bačenih po igralištima za decu, pa sve do ostavljenih kolica iz supermarketa, ali i nepropisno odlaganje habastog otpada. Tu su i kamere za video nadzor, koje snimaju za svaki slučaj.

Komunalna stambenogradnja ima dugu tradiciju u Beču, ona je jedinstvena i predstavlja najuspešniji stambeni projekat u svetu. Sve je počelo pre tačno 100 godina, davne 1919. godine, kada je posle četiri godine Velikog rata vladala oskudica i nemaština, a potreba za stanovima ogromna.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More