Roman srpskog pisca o Srbiji devedesetih godina objavljen na bugarskom

Prava za strana izdanja romana Darka Tuševljakovića prodata su u Italiji, Poljskoj, i Albaniji, dok su u toku pregovori sa izdavačima iz Francuske, Rumunije, Turske, Slovenije i Makedonije.

Foto: Youtube Printscreen
163

Roman Darka Tuševljakovića “Jaz” upravo je objavljen na bugarskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće Uniskorp iz Sofije, saopštili su iz izdavačke kuće Arhipelag koja je Tuševljakovoćev izdavač u Srbiji.

“Jaz” je na bugarski jezik prevela Asja Tihinova-Jovanović.

Tuševljaković je za taj roman dobio Evropsku nagradu za književnost u aprilu 2017. godine.

“Jaz” je snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i ostanka u vlastitoj zemlji, kao i o onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi.

Slikajući život mladih ljudi u jednom uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, pisac u “Jazu” oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama.

“Jaz” je uzbudljiva priča o tome kako preživeti istoriju i sačuvati pravo na sopstvenu različitost.

Ovaj roman vodi čitaoca na nesvakidašnju avanturu od Beograda i Kragujevca devedesetih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, na ostrvu Krfu, dok se u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju lične i porodične drame, kao i duga povest nasilja i borbe sa sobom i sa drugima.

Prava za strana izdanja romana Darka Tuševljakovića prodata su u Italiji, Poljskoj, i Albaniji, dok su u toku pregovori sa izdavačima iz Francuske, Rumunije, Turske, Slovenije i Makedonije.

Darko Tuševljaković rođen je u Zenici 1978. godine. Od 2002. objavljuje kraću i dužu prozu u raznim domaćim i regionalnim časopisima i antologijama. Godine 2004. dobija nagradu “Lazar Komarčić” za najbolju novelu.

Objavio je romane “Senka naše želje”, “Jaz” i “Jegermajster”, kao i knjige priča “Ljudske vibracije”, koja se našla u najužem krugu za književnu nagradu “Zlatni suncokret”, i “Naknadne istine” .

Priče Darka Tuševljakovića zastupljene su u nekoliko izbora i panorama savremene srpske pripovetke.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More