Mira rešava što mnogi muškarci ne mogu: Skida i popravlja gume teške po 200 kg kao od šale (FOTO)

Printscreen Exploziv Prva.rs.
243

Kada se na velikoj građevinskoj mašini probušila prednja guma, preduzeće iz Osečine se našlo u problemu jer vulkanizeri kojima su se obratili nisu uspeli da im pomognu. Rešenje je bila Mira. Ona je vulkanizer koji radi u Peckoj i već deceniju se bavi ovim poslom, piše Prva.rs.

“Nisu uspeli da je odvoje od felne, i onda smo ga odvezli do Mire vulkanizerki, koja je uspela gumu za dva sata da skine, okrpi, i ponovo da vrati na felnu, što je veliki uspeh. Što ne mogu da urade mnogi vulkanizeri, ona je upela kao žensko da to uradi. Guma je teška oko 200 kilograma, to je strašno teško odvojiti”, kaže Milovan Milanović iz Osečine.

Za Miru Đermanović nije problem da skine i okrene teške točkove traktorskih i građevinskih mašina koje imaju i po 200 kilograma.

Ona nežnim, ženskim rukama vešto skida traktorski točak. Onda uzima kramp, i udara muški dok gumu ne razdvoji od felne. Ženstvenosti joj ne manjka, ali ni snage.

Printscreen Exploziv Prva.rs.

“Treba dosta snage. Radim teretne gume koje su teške preko 200 kilograma, ali borim se da uvek uradim gumu, i nikad je ne vratim, a da je ne uradim”, kaže Mira, koju je posetila ekipa Exploziva.

Automobilsku gumu okrpi za čas, ali kada joj dođu točkovi od građevinskih mašina, tri puta teži od nje, uveče ne oseća ni ruke, ni telo. Tek joj je 30, a već ima deceniju iskustva u vulkanizerskom poslu.

U Valjevu je završila srednju ekonomsku školu, gde je radila godinu dana, a onda je mašinu za šivenje zamenila kompresorom.

Printscreen Exploziv Prva.rs.

“Sećam se, bio je vašar, i muž nije bio kod kuće. Došao je čovek iz sela, vozio je majku kod lekara, na frezi, i probušila se guma. Ona nije mogla da siđe sa freze, bila je bolesna, a on nije mogao drugačije da je odveze do kuće. Zamolio me je samo da mu okrpim gumu, a on će je razmontirati. Onda smo to zajedno uradili, i to je bila moja prva guma”, seća se Mira.

On je otišao zadovoljan, kao i svi koji su sa sumnjom parkirali vozila ispred radnice u Peckoj. I tako deset godina, krpi, balansira, vulkanizira. Rame uz rame sa muškarcima. I oni se često iznenade, nepoverenje traje samo dok ne završi posao, a onda zadovoljni nastavljaju put.

Printscreen Exploziv Prva.rs.

“Kad dođu muškarci sa strane, iznenade se kada vide da je žena izašla da radi. Pitaju me gde je muž, ja kažem da nije tu, i pitam ih šta im treba. Gledaju mene, ne veruju da ja radim, da ću da uradim da valja. Čudno im je to. Kad vide da sam odradila da je dobro, odu zadovoljni, kaže Mira.

Ona je čak i tokom cele trudnoće radila.

“Ustajem svako jutro u šest, kad odvedem dete u školu radim i do osam sati uveče. Kad je sezona menjanja guma, nekad i do 70 putničkih guma dnevno namestim. Kad se dogodi da taj dan radim teretne gume, desi se da preko ruke preturim i tonu tereta taj dan”, kaže Mira.

Kada zatvori radnju, Mira se vraća ulozi majke, žene i domaćice. I taj posao obavlja bez greške. Njene ruke jesu žuljevite i prljave, ali su poštene. I pravo je zadovoljstvo rukovati se sa njima.

Izvor Prva.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More