Holandija: Štrajk medicinskih radnika, u bolnicama se pacijentima pruža samo hitna pomoć

Foto/Pixabay
194

Medicinski radnici u celoj Holandiji danas štrajkuju za bolji kolektivni ugovor, a u mnogim bolnicama važi nedeljni raspored rada, što znači da se pacijentima pruža samo neophodna hitna pomoć, prenela je holandska televizija NOS.

Zaposleni u bolnicama zahtevaju veće plate i manje opterećenje na poslu.

Prema navodima sindikata koji traže povećanje plata od 5 odsto, u štrajku učestvuje tri četvrtine svih radnika zaposlenih u bolnicama. Kolektivni ugovor zaposlenih u bolnicama važi za oko 200.000 radnika.

Na društvenim mrežama veliki broj ljudi izražava podršku zdravstvenim radnicima. I predstavnici opozicionih političkih partija, Korine Elemeet iz Zelene Levice i Ron Majer iz Socijalističke partije podržavaju borbu zdravstvenih radnika za bolje uslove rada navodeći da je “godinama zloupotrebljavana nemerljiva lojalnost i posvećenost zdravstvenih radnika”.

Predsednik Holandskog udruženja bolnica (NvZ), Ad Melkert, izjavio je za Holandske dnevne novine Volkskrant da bolnice ne raspolažu dovoljnim finansijskim sredstvima da ispune zahteve sindikata.

“Bolnicama je u narednom periodu na raspolaganju oko 650 miliona evra za poboljšanje kolektivnog ugovora zaposlenih. Sindikati traže 950 miliona evra. Opšte je poznato da se bolnice u Holandiji finansijski jedva održavaju. Već smo pristali da izdvojimo još 100 miliona evra za poboljšanje uslova rada, ali ostaje razlika od 200 miliona evra između zahteva sindikata i onoga što bolnice zaposlenima uz najveće napore mogu da ponude”, naveo je Melkert.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More