Globalni biznis forum: Afričke zemlje žele čvršću ekonomsku saradnju sa Srbijom

Foto/Printscreen/You Tube
159

DUBAI – Afričke države zainteresovane su da učvrste i unaprede ekonomsku saradnju sa Srbijom koju vide kao stabilnog i pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu, zaključeno je u razgovorima u Dubaiju tokom Globalnog biznis foruma, koji su organizovali Privredna komora Dubaija i Ekonomist grupa.

Fokus ovogodišnjeg Globalnog biznis foruma, koji je okupio više stotina šefova država, ministara, diplomata i privrednika iz čitavog sveta, bio je na poslovanju sa Afrikom.

“Afrika je u snažnom razvoju, a Srbija i naše kompanije, imaju izuzetno dobru reputaciju. Fokus čitavog sveta je na Africi i ovu priliku treba iskoristiti za što bolje pozicioniranje naše privrede”, kaže Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju.

Podseća da je sporazum, koji je predsednik PKS Marko Čadež nedavno potpisao sa Savetom slobodnih zona Dubaija, otvorio mogućnost za uspostavljanje centara iz kojih će roba i usluge ići dalje prema afričkim tržištima.

“Uveren sam da će srpske kompanije prepoznati šansu i da ćemo već u narednoj godini, koristeći Dubai kao globalni centar poslovanja sa Afrikom, uvećati prisustvo naših kompanija, pre svega iz domena poljoprivrede, tretmana voda, građevine, informacionih tehnologija, trgovine i turizma”, naglasio je Selaković.

Kako se navodi u saopštenju PKS, Selaković je tokom Globalnog biznis foruma razgovarao sa visokim predstavnicima Ruande, Angole, Etiopije, Ugande, Zimbabvea, Južnoafričke Republike, Malavija i Liberije o potencijalu za jačanje privrednih veza srpskih, ali i kompanija iz celog regiona Zapadnog Balkana, sa privrednicima iz Afrike.

U razgovorima je istaknuto da je organizovanje poslovnih foruma i susreta privrednika najbolji način da se razmotre mogućnosti realizacije konkretnih poslovnih aranžmana, a Dubai je globalni centar iz kojeg se uspešno mogu voditi poslovi prema Africi.

Selaković se na marginama Globalnog biznis foruma sastao i sa predsednikom Privredne komore Dubaija Hamadom Buamimom, kao i sa rukovodiocem Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija DŽumom Al Matrušijem. Izraženo je uzajamno zadovoljstvo do sada realizovanim aktivnostima i iskazana spremnost da se nastavi jačanje uspešne ekonomske saradnje Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi se u saopštenju PKS.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More