Investicije srpskih firmi u Sloveniji premašile 400 miliona evra

U Srbiji je registrovano 1.600 firmi sa većinskim kapitalom slovenačkih kompanija i građana, i više od 25.000 porodica u Srbiji živi od plate koja je zarađena u nekoj od slovenačkih firmi koje posluju kod nas

foto pixabay.com
123

Slovenija je među 10 najvećih investitora u Srbiji sa više od milijardu evra ulaganja, ali sve je više i srpskih investicija u Sloveniji i njihova vrednost je već premašila 400 miliona evra, kaže Nikola Papak, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Sloveniji.

– Srbija se ekonomski konsolidovala, a naše kompanije su ojačale svoje kapacitete da investiraju i van lokalnog tržišta. Srpske kompanije su danas vlasnice čuvenog slovenačkog brenda “Fruktal”, zatim najveće IT kompanije u Sloveniji sa više od 600 inženjera koji rade uglavnom internacionalne projekte, aerodroma u Portorožu, slovenačke banke, kao i najvećeg hotela u Ljubljani, jedinog sa pet zvezdica – navodi Papak u intervjuu za novi broj “Magazina biznis”.

Papak dodaje da nam Slovenci “skidaju kapu” za investicioni i poslovni ambijent koji je izgrađen poslednjih godina.

On smatra da će Srbija sve više biti “proizvodni hab” slovenačkim kompanijama za plasman proizvoda na tržišta zemalja sa kojima imamo bescarinski izvoz i na kojima oni nisu trenutno konkurentni, jer su članica EU.

– Posmatrano iz ugla srpske privrede, važno je da smo uspeli da uravnotežimo našu robnu razmenu sa Slovenijom, prošle godine i u prvih sedam meseci 2019. ostvarujemo suficit. Srpski izvoz u Sloveniju kontinuirano raste zahvaljujući, između ostalog, i slovenačkim kompanijama. Ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje, računajući razmenu i robe i usluga, prošle godine premašila je 1,6 milijardi evra – ističe Papak.

– Ako ne dođe do značajnih usporavanja na svetskom tržištu, već naredne godine međusobna trgovina robom i uslugama mogla bi da pređe dve milijarde evra – ocenjuje direktor predstavništva PKS u Sloveniji.

Prema analizama eksperata iz PKS, najveće šanse za povećanje srpskog izvoza na tržište Slovenije, kako dodaje, imaju proizvođači prehrambene, industrije plastike, nameštaja, elektro i metalske industrije, ali i IT.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More