Šire se požari u Australiji, paklene vrućine (VIDEO)

Do podneva, desetine požara besnelo je širom jugoistoka države Viktorija, gde su temperature u Melburnu dostigle 40,9 stepeni, što je ujedno i najtopliji dan od 1894. godine, saopštila je meteorološka služba Australije

foto: youtube printscreen
394

Vatrogasci u Australiji bore se sa stotinama šumskih požara širom kontinenta, a požari se šire i na nove lokacije, što je izazvalo i nova upozorenja da je možda za neke stanovnike i kasno da se evakuišu.

Dim od šumskih požara stigao je i do Sidneja, a stanovnici su upozoreni da decu ne puštaju van kuće, prenosi Rojters. Do podneva, desetine požara besnelo je širom jugoistoka države Viktorija, gde su temperature u Melburnu dostigle 40,9 stepeni, što je ujedno i najtopliji dan od 1894. godine, saopštila je meteorološka služba Australije.

Vlasti su upozorile građane gradova koji se nalaze severno od Balarta da je za njih već kasno da se bezbedno evakuišu.

 

“U opasnosti ste, radite na tome da se zaštitite. Prekasno je da se evakuišete. Najbezbednija opcija je da se odmah nađe sklonište”, saopštile su vlasti.

Do sada su u požarima stradale četiri osobe, dok je izgorelo milion hektara zemljišta na farmama i šumama i uništeno više od 400 domova. Kako se navodi, iako tek za deset dana zvanično počinje leto, ekstremno visoke temperature i jaki vetrovi podstakli su požare. Požari su stvorili i probleme i u snabdevanjom električnom energijom, tako da su u državi Viktorija brojni domovi ostali bez struje.

Prvi put u poslednjih 10 godina vlasti su izdale Crveni alarm, koji znači da su uslovi najgori, da se požar brzo rasplamsava i da je nekontrolisan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More