“Da predstavim muzičko nasleđe Srbije”, pijanistkinja Jasna Popović na Havajima (FOTO)

Foto: PixaBay
184

Pijanistkinja Jasna Popović, u svojoj bogatoj karijeri nastupala je u čuvenom “Karnegi holu” u Njujorku, gde trenutno i živi, kao i u Ujedinjenim nacijama, Kenedi Centru u Vašingtonu, Dvorani Kolarac u Beogradu, a prošlog petka, 15. novembra, na svoj koncertni spisak dodala je i solistički nastup na Havajima. Ona je tako postala prva Srpkinja koja je održala solo koncert i predstavila naše kompozitore na ovim popularnim pacifičkim ostrvima.

Foto: Serbia around the piano world

Na koncertu pod nazivom “Serbia Around the Piano World“, Jasna je ljubiteljima klasične muzike priredila pravu kulturnu razmenu i veče za pamćenje izvodeći sjajan repertoar sastavljen od klasičnih savremenih komada i aranžmana poznatih kompozitora: Tajčević, Mokranjac, Bogojevich, Despić, Krstajić, Cruixent, Barcelo, Pruzhansky i Porto, piše Serbiantimes.info.

Koncert naše pijanistkinje uključio je autentične domaće komade poput “Slika iluzije”, savremenog lokalnog kompozitora Jona Magnusena, a kuriozitet je što se među brojnom publikom našao i on.

Foto: Serbia around the piano world

Srpska zajednica i Havajci uživali su u zvuku flamenka španskih kompozitora, “Kola” i “Makedonskog spokoja”, dela kojima su se u potpunosti prepustili, dozvolili da ih razigraju, opiju i probude im nostalgična osećanja.

„Želela sam da predstavim muzičko nasleđe Srbije u međunarodnom kontekstu i mislim da su mnogi ljudi zapanjeni njihovom lepotom i složenošću”, rekala je cenjena pijanistkinja.

Kaže da je ideju za projekat “Serbia Around the Piano World” realizovala uz pomoć društvenih mreža.

“Na Facebooku sam objavila poziv kompozitorima da šalju svoje kratke kompozicije, koje bih ja potom prvi put svirala u Njujorku. Pozvala sam ne samo kompozitore iz Italije ili iz Francuske, već i iz zemalja gde klavir nije glavni instrument, kao što je slučaj u Andori, Angoli ili Nigeriji. Jedno prelepo klavirsko delo nastalo je na Havajima, Jona Magnusena”, objašnjava ona.

Priznaje da je ovaj projekat proširio njenu perspektivu i upoznao je sa kreativnim ljudima širom sveta, istovremeno predstavljajući lepotu i složenost zvuka Srbije svetskoj publici.

„Moć žive muzike je neporeciva. Oduševilo me je da vidim kako muzika kod Srba sa Havaja evocira nostalgična osećanja i čiste emocije. Tokom svoje kratke posete mogla sam da osetim pravo gostoprimstvo. Sigurno ću se vratiti da im ponovo sviram”, dodala je naša Jasna.

Foto: Serbia around the piano world

Kao dodatnu lepotu ističe čarobrno mesto gde se sve odigralo.

“Havaji su zaista fascinantno mesto. Savršeno vreme tokom cele godine, neverovatne plaže, smaragdno zelene planine, ukusni lokalni “pok” (miks sveže ribe sa začinima) i autentična lokalna kultura” zaključila je ona.

Koncert na Havajima organizovan je u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije i Kancelarijom za saradnju sa dijasporom, zajedno sa lokalnom srpskom zajednicom na Havajima, piše Serbiantimes.info.

Izvor Serbiantimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More