Luksemburg postaje prva zemlja na svetu s besplatnim javnim prevozom

Foto/Printscreen/You Tube
408

LUKSEMBUR – Ponovno izabrana koaliciona vlada na čelu sa Havierom Betelom planira da idućeg leta ukine plaćanje prevoza u vozovima, tramvajima i autobusima, prenosi britanski dnevni list”Gardijan”.

Betelova Demokratska stranka, koja je ušla u vladu s levičarskom strankom Socijalističkih radnika i sa Zelenima, obavezala se da će joj pitanje životne sredine biti prioritet. To je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja u kampanji, a osim besplatnog prevoza širom zemlje, u planu je i legalizacija kanabisa, kao uvođenje dva nova državna praznika.

Grad Luksemburg ima izuzetno gust saobraćaj, pa su česte i uobičajene svakodnevne saobraćajne gužve. U njemu živi oko 110.000 ljudi, a još oko 400.000 njih svakodnevno dolazi u grad na posao. Cela zemlja ima 600.000 stanovnika, dok još 200.000 ljudi iz pograničnih područja u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj svakodnevno dolazi u glavni grad Luksemburga.  Imajući u vidu ove brojke, ne čude rezultati sprovedene studije, koji pokazuju da vozači provode 33 sata u saobraćajnim gužvama.

Luksemburška vlada je tokom proteklog leta već uvela besplatan javni prevoz za decu i stanovnike mlađe od 20 godina. Punoletni stanovnici plaćaju 2 eura za dva sata vožnje javnim prevozom. Ta dva sata pokrivaju gotovo sve lokacije u zemlji, budući da je njena površina 2.590 kvadratnih kilometara.

Prema najavama, potpuno ukidanje plaćanja javnog prevoza očekuje se da bude sprovedeno do 2020. godine.

 

Izvor Index.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More