Francuska najveći izvoznik vina među zemljama EU

Foto/Unsplash/Cristiano Aveiro
111

Francuska je prošle godine potvrdila poziciju najvećeg izvoznika vina među zemljama EU, ostavljajući daleko iza sebe Italiju i Španiju, pokazuju podaci evropske kancelarije za statistiku, objavljeni povodom dana francuskog mladog crvenog vina “božole nuvo” (beaujolais nouvea), prenosi portal Seebiz.

U 2018. članice EU izvezle su vino ukupne vrednosti 22,7 milijardi evra.

Oko polovine je izvezeno u zemlje izvan EU, među kojima prednjače SAD koje su uvezle vino u vrednosti od 3,8 milijardi evra.

Slede Švajcarska i Kina u koje je iz EU prošle godine izvezeno vino u vrednosti od po milijardu evra.

Evropski izvoz vina u Kanadu dostigao je vrednost od 900 miliona evra, a među značajnim uvoznicima su bili i Japan i Hong Kong koji su uvezli vino u vrednosti od po 800 miliona evra.

Francuska je u 2018. izvezla vino u zemlje izvan EU u vrednosti od 5,4 milijardi evra. Na drugom mestu je Italija sa 3,1 milijardom evra, a na trećem Španija sa 1,2 milijardi eura vrednim izvozom vina izvan EU.

U 2018. godini u EU je prodato oko 15 milijardi litara vina, uključujući penušavo vino, porto i grožđani mošt, iz evropske proizvodnje.

Najveći proizvodači bili su Italija, Španija i Francuska, a slede Portugalija, Nemačka i Mađarska.

Ukupno su zemlje EU prošle godine uvezle vino u vrednosti 13,4 milijarde evra, a među državama članicama EU najveća uvoznica vina u 2018. bila je Velika Britanija, sa vrednošću uvoza vina izvan EU od 1,2 milijardi evra.

Slede Nemačka sa 300 miliona evra, zatim Holandija i Francuska sa vrednošću uvoza vina izvan EU od po 200 miliona evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More