Beč: Zajednica srpskih klubova dobila novog predsednika, predsedništvo i upravu

Pixabay/Jarmoluk
238

Zajednica srpskih klubova u Beču je na nedavno održanoj skupštini izglasala da Luka Marković bude novi predsednik, a na prvoj radnoj sednici izabrano je i novo predsedništvo i uprava, piše dijaspora.tv.

Zajednica srpskih klubova u Beču, koja je krovna organizacija srpskih udruženja u glavnom gradu Austrije, dobila je novog predsednika i novo predsedništvo i upravu.

Na godišnjoj skupštini, održanoj 10. novembra 2019. godine, dosadašnja uprava je izglasala da Luka Marković bude novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču. Za Luku Markovića, koga je za ovu funkciju predložio Klub privrednika, glasalo je 10 klubova.

Tim izborom, prestao je mandat odlazećeg predsednika Borislava Kapetanovića, koji je podneo ostavku na funkciji predsednika, pre isteka mandata.

U naredne dve godine Luka Marković će predsedavati Zajednicom srpskih klubova u Beču koja trenutno broji 12 klubova, a uskoro će se razmotriti i prijem još nekoliko klubova.

Za razliku od ranijih izbornih Skupština, ovog puta izabran je samo predsednik, ali ne i predsedništvo.

Odmah posle izbora, uveden je novi način izbora predsedništva, i to na osnovu predloga kandidata, koje je odabrao Marković.

Na prvoj radnoj sednici koja je održana 18. novembra, izabrano je novo predsedništvo i uprava Zajednice srpskih klubova u Beču.

Funkciju potpredsednika vršiće Saša Božinović, Jagoda Dekić i Aleksandar Stanković, sekretar i zamenik sekretara su Vesna Dimitrijević i Dejan Didić, a blagajnik i zamenik Radmila Maksimović i Dragan Kračunović. U upravi je još pet članova iz klubova Zajednice.

Zajednica srpskih klubova u Beču je proširena i sa osam novih sekcija koje će se baviti određenim temama.

Sekciju za kulturu i umetnost vodi Saša Božinović, sekciju za omladinu i sport Aleksandar Stanković, sekciju za društvene i javne odnose Vesna Dimitrijević, sekciju za administrativne odnose Boris Drinić, sekciju za žene i porodicu Jagoda Dekić.

Sekciju za privredne aktivnosti vodiće Neško Čestić iz Udruženja srpskih privrednika.

Obrazovna sekcija biće zadužena za srpski jezik, veronauku i integraciju, a s obzirom na to da su ovo veoma važne teme, novi predsednik još razmatra ko će voditi ovaj tim. Za humanitarni i socijalni odbor ima predlog, ali još uvek nije odlučeno ko će voditi humaniratne aktivnosti Zajednice.

Članovi novog predsedništva su jednoglasno podržali plan i program rada novoizabranog predsednika Zajednice, a podeljene funkcije i zaduženja uskoro će zaživeti.

Novi predsednik, Luka Marković zahvalio se na ukazanom poverenju i dobijenom mandatu, sa nadom da će uz konstruktivan rad biti uspešno dostignut svaki od postavljenih ciljeva.

“Stvaranje pozitivne atmosfere oko i unutar Zajednice je moj prvi cilj. Neophodno je da iskorenimo lične interese jer moramo da budemo ujedinjeni u zajedničkim interesima. To su pre svega očuvanje nacionalnog srpskog identiteta i srpskog jezika i kulture, kao i još bolja saradnja sa institucijama u matici i Austriji“, izjavio je Marković.

Dogovoreno je i da će udruženja, članice Zajednice srpskih klubova, usko sarađivati oko zajedničkih manifestacija, kao i manifestacija klubova, a sudeći po najavama, Zajednicu očekuje još jedna godina sa brojnim projektima i aktivnostima.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More