Priština ostaje bez srpske robe pa traži zamenu u komšiluku

Foto/Pixabay
384

PRIŠTINA – Privremene prištinske vlasti istražuju tržišta zemalja regiona sa kojih bi nadoknadili proizvode koje su do pre petnaestak dana dobijali iz centralne Srbije i BiH, a nakon stopostotno povećanih taksi, piše portal “Telegrafi”.

Navodi se da kosovske firme, koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambene i druge robe, kao i sirovina, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije.

Izvršni direktor Kosovskog kluba proizvođača, Astrit Panka, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da mnogi proizvođači već rade na pronalaženju dobavljača u drugim zemljama regiona.

„Proizvodi Srbije i Bosne i Hercegovine za koje je 100 odsto podignut porez mogu se zameniti lokalnim proizvodima, kao što su mleko, ulje, keks. Postoji deo sirovina i materijala za koje bi treblao pronaći alternativu jer se ne proizvode na Kosovu, a zemlje koje mogu biti opcija su Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Albanija“, rekao je Panka.

On kaže da zamenu za srpske i proizvode iz BiH treba brzo pronaći, jer preti opasnost da proizvodnja na Kosovu prestane. Većna proizvođača, kaže, već ima spisak dobavljača iz tih zemalja.

Drugi sektor koji trpi zbog nametnutog poreza je građevinski materijal.

Brahim Seljimaj iz Asocijacije za izgradnju Kosova kaže da se svi proizvodi koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine mogu lako zameniti.
„Danas su nam sve granice otvorene u Evropi i svetu, odakle možete da uvozite proizvode za ovaj sektor. A kao alternativa za uvoz ovih proizvoda razmatraju se Makedonija, Bugarska, Albanija, ali i mnoge druge zemlje. Ništa se neće promeniti. Samo bi transport mogao biti skuplji“, rekao je Seljimaj.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukiki ranje je izjavio da je predsedniku Privredne komore Turske prosledio spisak nekih sirovina kojih Kosovo nema, kako bi snabdevanje počelo što pre.

On tvrdi da na kosovskoj teritoriji nema nestašica.

Prema podacima kosovske carine do sada, međutim, nije primećeno da je bilo velikog uvoza iz bilo koje druge zemlje.

Adriatik Stavileci, portparol kosovske carine, kaže da je uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine opao, a da priliv roba sa drugih tržišta u međuvremenu nije primećen.

Prema njegovim rečima, pre uvođenja stopostotno povećanog poreza iz centralne Srbije dnevno je na Kosovo ulazilo robe u vrednosti od oko 1,2 miliona evra, dok je proteklih 14 dana, od uvođenja tih mera, uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine pao na 140 hiljada evra.

„Trend uvoza je i dalje isti, ali u padu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju porez od 100 odsto. Još je rano za nove ugovore ili druge linije snabdevanja“, kaže Savilec i dodaje da bi ovakvu jednu analizu trebalo napaviti nakon određenog perioda.

U suprotnom, odluka prištinske vlade da primeni povećanu poresku taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH mogla bi da izazove povećane cene osnovnih namirnica, a pre svega prehrambenih proizvoda – brašna, hleba, šećera i ulja.

Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More