“Svi oni koji sa verom prilaze”, čudotvorna Hristova odeća obilazi svete srpske crkve (FOTO)

Foto: PixaBay
828

Vernici u Srbiji imaju tu čast da se poklone i dotaknu nešto za šta se veruje da je pripadalo Isusu Hristu. Naše crkve obilazi dobro čuvan deo tkanine koju je Isus Hris imao na sebi prilikom raspeća i veruje se da ova tkanina natopljena njegovom krvlju ima isceliteljske moći.

Foto: PrintScreen/TVPrva/Hiton Gospodnji

“Posle 20 vekova mi smo ta generacija koja se udostojila da se ovako velikoj svetinji pokloni, to je velika čast”, kaže vernica Mirjana.

“U ovo sudu je delić Hristove odežde, hitona Gospodnjeg”, kaže jerej Arsenije.

Foto: PrintScreen/TVPrva/Jerej Arsenije

Ovo je deo odeće koji je na sebi nosio Isus Hrist prilikom raspeća. Srbija ima tu čast da ova tkanina neko vreme bude izložena u našoj zemlji, a naši vernici privilegiju da se poklone nečemu za šta se veruje da je pripadalo Gospodu, piše TV Prva.

“Ta tkanina se pravila pd kamilje dlake i ona se pravila iz jednog dela. Dolame ili hiton je bila prva tkanina koja je išla na telo, a preko nje su se oblačile te takozvane haljine ili nešto što bi danas bilo jednako jednodelnoj odeći koja se umotavala”, priča đakon Boško Savić, profesor bogoslovije.

Foto: PrintScreen/TVPrva/Đakon Boško Savić

Gospod Isus Hrist je imao 3 hitona. Jedan kada je bio dete, drugi u godinama kada je postao mladić i ovaj je delić trećeg koji mu je Bogorodica sašila. U njemu je i stradao. Čuva se u Moskvi i retko kada se iznosi u javnost i evo ga sad baš pred našim ljudima.

“To je ogromna svetinja, deo odežde Hristove, sa česticama njegove svete krvi”, kaže Mirjana.

“Ljudi pitaju da li je zaista reč o tome, mi kažemo naravno, mi verujemo i osećamo blagodat onda kada se molimo Gospodu i kada dolazimo u dodir sa svetinjom”, priča jerej Arsenije.

A do nas je stigao iz Rusije, zahvaljujići blagoslovu patrijarha moskovskog Kirila i u pratnji monaha Valentina koji nam otkriva kako jedna ovakva svetinja putuje kroz svet.

“Kako reći, svetinja je svetinja kao takva. Nije svakome dato da je drži u rukama. Zato je nikako ne ispuštam iz vida”, priča monah Valentino iz Spaso Jakovljevskog manastira.

Foto: PrintScreen/TVPrva/Monah Valentino

Njegov zadatak je da ovu svetinju sačuva i bezbedno vrati kroz nekoliko meseci u Moskvu. Njegov posao nije uvek lak.

Predanje kaže da je Hristova odeća oduvek bila čudotvorna. Sam dodir njegove tkanine bio je za ljude lek.

“Čudotvorno isceljenje je bilo ženi koja je bolovala od tečenja krvi. Posle dvanaest godina i posle nekoliko pokušaja odlazaka kod različitih lekara nije mogla da nađe utehu i toliko je vera njena bila jaka da je ona poverovala da je samo ako dotakne hiton Gospodnji ili haljinu Gospodnju da će moći da ozdravi. I u tom trenutku je ozdravila”, priča đakon Boško Savić, profesor bogoslovije.

“Svi koji sa verom prilaze prilaze hitonu Gospodnjem mogu da očekuju da će dobiti isceljenje kao i onda kada je hodao zemljom”, kaže jerej Arsenije.

Ova čast da jedna takva dragocenost, deo Gospoda bude u srpskim svetinjama deo je ruske ambasade u našoj zemlji i Natalije Šapiljine koja živi u Srbiji već 15 godina i čuva prijateljstvo naša dva naroda.

Foto: PrintScreen/TVPrva/Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu

“Hiton je prvi put objavljen javno i ja sam predložila da to bude Srbija, jer smo bratski narod” , kaže Natalija Šapaljina, direktor predstavništva Ruska crkvena zvona.

“Naš narod zaista u velikom broju dolazi da se pokloni svetinji zato što znamo i osećamo da delić one odežde koju je nosio Hristos predstavlja blagoslov za svakog od nas”, kaže jerej Arsenije.

Deo Gospodnje haljine od jula meseca putuje po Srbiji, do prvog decembra će se nalaziti u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu. A onda dalje nastavlja svoj put ka Ljuboviji. A otkriveno nam je da će Božićne praznike dočeakti uz naš narod.

Izvor TV Prva

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More