“Nemačka vapi za dobrim, kvalifikovanim radnicima, novi uslovi za 1,2 miliona slobodnih radnih mesta”

237

Nemačka ne može da popuni 1,2 miliona slobodnih radnih mesta i vapi za dobrim, kvalifikovanim radnicima, izjavila je danas Andrea Medler iz nemačkog Ministarstva rada i socijalne politike.

Na panelu “U Nemačku i nazad” u okviru konferencije “Zapadni Balkan i nemačka privreda” koja je održana u Beogradu, Medler je rekla da je tržište rada u Nemačkoj apsolutno ispražnjeno u određenim regijama.

“Nemačkoj privredi je potrebna kvalifikovana radna snaga i zato otvara tržište rada i van EU”, kaže Medler, povodom novog nemačkog Zakona o useljavanju stručne radne snage, koji će početi da se primenjuje 1. marta 2020. godine.

Taj zakon je, dodaje, i politički signal da je Nemačka i dalje otvorena za migrante iz čitavog sveta koji su kvalifikovani.

Jedna od novina zakona je da se ukida ispit prednosti, koji je podrazumevao da se pre svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja van EU zaposli domaći kadar, a kako je navela Medler, kvalifikovana migracija se odnosi na sva zanimanja, a ne samo na visoko obrazovani kadar.

Novina je, dodaje, da je priznata kvalifikacija uslov za migraciju na tržiste rada.

“Onaj ko donosi neakademsku kvalifikaciju mora da dokaže da ima obrazovanje koje je jednako dualnom obrazovanju. Tamo gde to ne postoji, proširili smo mogućnost da u Nemačkoj steknu dodatnu kvalifikaciju koja će onda biti izjednačena sa domaćim kvalifikacijama”, rekla je Medler.

Navela je da zakon ničemu ne služi ako su komplikovani postupci za izdavanje viza i ako predugo traju.

“Zato smo pojednostavili procese, ubrazali postupak za stručnu radnu snagu”, kaže Medler.

Klaudija Post-Berger iz ambasade Nemačke u Srbiji kaže da se u nemačkoj ambasadi u Beogradu pripremaju za novi postupak i proces koji predviđa zakon, pre svega u delu dodele i zakazivanja termina razgovora sa kandidatima.

“Naš cilj je da tim promenama olakšamo pristup i brže radimo ceo postupak podnošenja zahteva za vizu. Imaćemo više osoblja od leta kako bismo bili u stanju da obrađujemo veći broj zahteva”, rekla je Post-Berger.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More