Svetski mediji izveštavaju o odluci da je doktorat Siniše Malog plagijat: “Prevarom gomilaju diplome”

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
389

Vest o tome da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije objavili su i brojni inostrani mediji.

Agencija AP izvestila je, između ostalog, da je Univerzitet u Beogradu kao “najprestižnija obrazovna institucija u Srbiji” saopštio da je Mali bukvalno preuzeo tekstove ili delove tekstova drugih autora bez navođenja njihovih imena.

Agencija Rojters je, takođe, objavila vest o odluci etičkog odbora BU. U njoj se navodi da je “skandal sa doktoratom Siniše Malog podstakao pozive opozicije i studenata na ostavku ministra finansija koji su gotovo godinu dana organizovali nedeljne proteste protiv Vučićeve vladavine koju smatraju korumpiranom i autoritarnom”.

Njujork tajms je preneo tu vest u kojoj se podseća na to da je Mali bliski saradnik Aleksandra Vučića, te da je prethodno vršio i funkciju gradonačelnika Beograda.

Vest je zainteresovala i Vašington post koji je preneo agenciju AP i istakao da se Siniša Mali suočava sa pozivima da podnese ostavku.

Blumberg se osvrnuo na odluku o doktoratu Siniše Malog, ali navodi i da “istočnoevropski političari imaju problem da se oslobode loše navike: da dođu do zvučnih kvalifikacija tako što prevarom nagomilaju diplome”.

U tekstu koji je objavio Blumberg navodi se i da Mali i dalje uživa podršku predsednika Aleksandra Vučića, kao i da se očekuje da će zadržati poziciju ministra finansija.

Izvor Nedeljnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More