Piter Eršman i Dragan Zdravković izlažu u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu

163

Otvaranje izložba “2_B” na kojoj će biti predstavljeni crteži Dragana Zdravkovića i video radovi Pitera Eršmana zakazano je za 28. novembar u Rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu, najavili su organizatori.

“Publika će otkriti koherentan i suptilan dijalog dvojice umetnika, čiji se pristupi veoma razlikuju. Dok Zdravković prikazuje normalnost u dehumanizovanom svetu okruženom lunarnom atmosferom, Eršman se fokusira na svakodnevnu gradsku rutinu koja vrvi od ljudskog života”, ističe ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge.

Prema njegovim rečima često zaboravljamo da je promovisanje kulturnih veza u samom središtu misije ambasade, zbog toga što doprinosi boljem razumevanju među ljudima.

“Pored toga, potcenjujemo doprinos umetnosti u podsticanju kreativnosti i inovacija. Upravo zbog toga, a po već ustaljenoj tradiciji, ambasada Švajcarske u Beogradu otvara vrata svoje rezidencije za širu javnost, kako bi prikazala rad umetnika iz Švajcarske i Srbije i veliko mi je zadovoljstvo što mogu da predstavim upravo ova dva autora koja su već stekla veliki ugled, ne samo u svojim matičnim zemljama, već i na međunarodnom planu” kazao je Ge.

Piter Eršman živi i radi u Bernu.

Studirao je na Univerzitetu za umetnost i dizajn i završio studije kompjuterskih nauka u Bazelu, a akademsko usavršavanje nastavio na Univerzitetu umetnosti u Bernu.

Izražava se kroz video, interaktivne kompjuterske instalacije i fotografiju.

Pored međunarodnih izložbi u muzejima i galerijama, postavlja instalacije u javnom prostoru i radi site-specific video animacije.

Njegovi radovi izloženi su u galerijama, na festivalima i u muzejima širom sveta, a njegova umetnička dela u vlasništvu su institucija i kolekcija u Cirihu, Bernu, Parizu, Veneciji.

Dobitnik je nagrada the Swiš Art Award i The Aesćlimann-Corti Award.

Dragan Zdravković, prema rečima kustoskinje Ksenije Samardžije, koja je učestvovala u selekciji radova ovog umetnika za izložbu “2_B”, kreira sopstvene prostore, eksterijere i predele u kojima nema vidljivog prisustva ljudi.

Diplomirao je i magistrirao na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu kod mentora akademika Vladimira Veličkovića.

Predaje predmete Crtanje i Slikanje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izlagao je radove na gotovo devedeset izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu, a takođe je predstavljao Srbiju na 57. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

Zdravkovićevi radovi nalaze se u više muzejskih i galerijskih zbirki.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More