Reč godine u Švajcarskoj? Verovatno pretpostavljate

Foto: Facebook / Xherdan Shaqiri, arhiva
347

BERN – Nakon što je gest švajcarskih fudbalera poreklom sa Kosova koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući dvogalavog orla provocirali srpske reprezentativce izazvao u Švajcarskoj velike debate i uzburkao javnost, ta reč je dobila titulu „reč godine“.

Dvoglavog orla (doppeladler) na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcaraca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo.

„Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama“, navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora reči godine.

Ta reč je pobedila i na nemačkom i na italijanskom govornom području.

ZHAW je, prilikom utvrđivanja reči godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

Reč godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku ZHAW.

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i po prvi put je ove godine utvrđena i reč godine na italijanskom.

Kada je reč o francuskom govornom području, reč godine je „mentalna preopterećenost“ (charge mentale).

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More