Bliži se „odlazak“ Angele Merkel, ko „dolazi“ umesto nje?

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, arhiva
401

BERLIN – Vladajuća nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) sutra će birati naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a samim tim i kandidata za novog kancelara te zemlje.

Svetski mediji pišu o odlasku nemačke kancelarke i odabiru njenog naslednika, a BBC je objavio tekst pod naslovom Vrhunac trke u CDU se bliži, ali i kraj jedne ere.

BBC navodi da postoji osećaj da što je godina bliža kraju, tako je bliži i kraj ere Angele Merkel i dodaje poznatu nemačku izreku da „sve ima svoj kraj, a samo kobasica ima dva“.

Lider CDU i kancelar Nemačke je od 2005. godine Angela Merkel koja je u oktobru objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Ona je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Nemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj deci i omogućavajući uvođenje gej brakova.

Ono što je najkontraverznije za Merkel kao lidera konzervativne stranke jeste to što je dozvolila ogroman upliv migranata, tražilaca azila u Nemačku 2015. godine, napominje agencija.

Izbor njenog naslednika biće donet na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat.

Među delegatima će biti mnogobrojni profesionalni ili povremeni političari na državnom, regionalnom ili lokalnom nivou.

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.

Ona je, ocenjuje AP, dosledno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej braku.

Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi „spektakularan“ povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova.

On se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup, objašnjava AP.

Među kandidatima je, kako se navodi i 38-godišnji Jens Spah, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu.

On uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mercu, što ga ostavlja kao „otpadnika“ u ovoj trci, ocenjuje AP.

Ko god da postane novi lider CDU, želeće da ispuni obećanja kako bi izoštrio profil stranke koja je samo sa sestrinskom bavarskom partijom Hrišćansko-socijalna unija (CDU) bila uspešno najdoslednija politička snaga u posleratnoj Nemačkoj, navodi agencija.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More